Rome, 25 januari 2023 – Paus Franciscus heeft de positieve relatie met zijn voorganger Benedictus XVI opnieuw bevestigd. Met diens overlijden op 31 december heeft hij een vader verloren, een goede metgezel, zegt Franciscus in een vandaag gepubliceerde interview met The Associated Press. “Voor mij was hij een zekerheid. Wanneer ik ergens over twijfelde, vroeg ik om de auto en ging ik naar zijn klooster en legde hem mijn vraag voor”, aldus de paus.
Sinds Benedictus’ overlijden in het Vaticaanse klooster Mater Ecclesiae is de kritiek op de huidige pontifex vanuit conservatieve kerkelijke kringen toegenomen. Volgens Franciscus heeft dit niets te maken met de dood van de emeritus paus. Het is eerder te wijten aan de "tekenen van slijtage van een tienjarig pontificaat”.
Pell kraakt in anonieme memo Franciscus af (13-1-2023)
Na de eerste euforie over zijn verkiezing, ontstond er binnen het Vaticaan ongemak over zijn persoon; toen begonnen ze “mijn fouten te zien, die ze niet leuk vonden”. De paus gaf toe dat kritiek onaangenaam is, “als huiduitslag waar je een beetje last van hebt”. Maar het enige wat hij vraagt is “dat ze het recht in mijn gezicht zeggen, want zo groeien we allemaal, nietwaar?”, zegt Jorge Bergoglio, die sinds 13 maart 2013 de bisschop van de Rome is. Openlijke kritiek is verkiesbaar boven stilte, voegt hij toe: “Als dat niet zo was, zou er een dictatuur van afstand zijn, zoals ik het noem, waar de keizer is en niemand hem iets kan zeggen. Nee, laat ze spreken, want kritiek helpt om te groeien en dingen te verbeteren.”
Dit geldt volgens hem ook voor de onlangs overleden kardinaal George Pell. De Australiër was ooit een van de machtigste mannen in het Vaticaan en had in een postuum gepubliceerde brief scherpe kritiek geuit op de door de paus bijeengeroepen wereldsynode, waarbij Pell het project een “giftige nachtmerrie” noemde. Volgens Franciscus had Pell echter het volste recht om die kritiek te leveren.
Franciscus krijgt stevige kritiek van Duitse kardinaal (21-1-2023)
In het interview onderstreept de 86-jarige Franciscus zijn goede gezondheid. “Ik ben in goede gezondheid. Ik zou morgen kunnen sterven, maar alles is onder controle.” Voor zijn leeftijd is zijn gezondheidstoestand “normaal”. Het gebroken bot in zijn knie is zonder operatie genezen, maar zijn darmziekte, diverticulose, is teruggekeerd. In 2021 onderging de paus een operatie vanwege een ontsteking in zijn dikke darm. Hij dacht op dat moment niet aan aftreden, maar kon zich dat in principe wel voorstellen.
Aftreden als paus is sinds Benedictus XVI niet meer een vreemde aangelegenheid. Franciscus beschouwt het besluit van Benedictus om in Vaticaanstad te blijven wonen als een “goede tussenoplossing”, maar acht die mogelijkheid voor zichzelf uitgesloten. Mocht hij zelf eens aftreden, dan wil hij zich terugtrekken in een huis voor gepensioneerde priesters ergens in het bisdom Rome.
Franciscus is niet van plan regels op te stellen voor toekomstige pauselijke aftredingen. Daarvoor, zei hij, heeft het Vaticaan meer ervaring nodig. “Wanneer we meer ervaring hebben, zouden we het kunnen regelen, maar op dit moment heb ik er nog niet aan gedacht.”