De Messiah van Händel is één van de meest uitgevoerde werken uit de klassieke muziekgeschiedenis. Meestal staat hij rond Kerstmis op het programma, maar dit jaar zetten de coronamaatregelen een streep door de meeste Messiah-uitvoeringen. Om toch te kunnen genieten van dit geweldige werk uit 1741, maken NPO Radio 4 presentator Lex Bohlmeijer en dirigent, violist en Messiah-kenner Johannes Leertouwer een vierdelige podcastserie, waarin ze de geheimen van de Messiah proberen te ontrafelen.

Want wat maakt dit groots opgezette oratorium over leven, sterven en opstanding van Jezus zo geliefd, bij luisteraars overal ter wereld? Hoe slaagt Händel erin vreugde en wanhoop, duisternis en licht, zonde en vergeving uit te drukken in haast goddelijke muziek?

Johannes Leertouwer duikt in het meesterwerk, met zijn viool in de hand. Hij laat je luisteren als een musicus en kennismaken met alle fijnzinnige details. Zo noemt ie het bekende koorwerk ‘Unto us a child is born’ een ‘sexy stukje, waar mannen en vrouwen over elkaar heen buitelen, want een kind krijg je niet alleen’. Maar ook de grote lijn verliest hij niet uit het oog. ‘Dit stuk zegt ook iets over het hier en nu. Over de behoefte aan reiniging. Weg met alle flauwekul!’. Na deze podcast luister je met nieuwe oren naar Messiah.

Johannes Leertouwer (1959) kent de Messiah als zijn broekzak. Hij voert het oratorium al jaren uit met zijn eigen orkest De Nieuwe Philharmonie. Dat maakt hem de kenner bij uitstek: hij is vertrouwd met elke noot van het werk. De pers schreef: ‘Leertouwer en zijn musici brengen een Messiah om nooit meer te vergeten’

Messiah, de podcast, vanaf 29 november, iedere adventszondag op nporadio4.nl/messiah en via de bekende podcastkanalen.