Bij KRO-NCRV vinden wij het belangrijk om thema’s als racisme, discriminatie en diversiteit onder de aandacht te brengen. Onder de noemer de ander zien en jezelf zijn wordt er deze maand extra aandacht gegeven aan deze thema’s via onze (radio)programma’s en online. Check hieronder het overzicht! 

First Day 

Australische jeugdserie over de 12-jarige Hannah, een onzeker transgender meisje, dat naar de middelbare school gaat. Op de nieuwe school weet vrijwel niemand dat ze trans is. Hoe zal ze ontvangen worden door haar medeleerlingen? 

First Day is vanaf 2 mei om 17.50 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO Zapp.

Mijn kleine grote broer 

Dit is een herhaling 

De 12-jarige Fien groeit op met haar verstandelijk gehandicapte broer en daar heeft ze het soms best moeilijk mee. Haar hele leven draait namelijk alleen maar om haar broer Luuk. Nu ze afscheid neemt van groep acht en overstapt naar de brugklas, lijkt dat haar een goed moment voor een nieuwe start. Een nieuw leven, zonder Luuk! 

Mijn kleine grote broer is van 2 t/m 5 mei om 18.00 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO Zapp. 

How to be young 

Dit is een herhaling 

In de serie How to be young schetst Margriet van der Linden de vaak schokkende en ontroerende leefwereld van Europese jongeren. We leven in een tijdperk dat bol staat van zorgen: polarisatie, politieke instabiliteit en onderdrukking. Wat doen Turkse jonge vrouwen als ze aangerand, verkracht of beschoten zijn? Hoe is het met de enorme groep Wit Russische studenten in Litouwen, die het geweld van dictator Lukashenko zijn ontvlucht? Dit zijn de actuele vragen die aan bod komen in How to be young, de documentaire-serie van Margriet van der Linden. 

How to be young is van 3 t/m 31 mei elke dinsdag om 23.05 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2. 

Kleine mensen, grote dromen

Dit is een herhaling 

Van de 7,6 miljard mensen op de wereld zijn er maar 650.000 die aan de zeldzame genetische aandoening dwerggroei lijden en die daardoor niet groter worden dan zo'n 1 meter 50. In deze hartverwarmende serie volgen we het dagelijks leven van bijzondere mensen die het leven in Groot-Brittannië door hun kleine postuur vanuit een uniek perspectief ervaren. De observationele documentaire laat zien hoe het leven van kleine mensen eruitziet in een wereld die is ingericht voor mensen met een gemiddelde lengte. Deze kleine mensen jagen grote dromen na en krijgen daarbij met vooroordelen te maken. Kan iemands lengte succes in de weg staan? We zien hoe met deze aandoening geboren kinderen hun leven ervaren en waarom sommigen van hen ervoor kiezen om operaties te ondergaan om groter te worden. Ook de situatie van kleine mensen op de werkvloer komt aan bod. 

Kleine mensen, grote dromen is vanaf 10 mei om 22.30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 3. 

Kruispunt: De andere kant van Typhoon

Dit is een herhaling

Een intiem en inspirerend portret achter de artiest Typhoon, oftewel Glenn de Randamie. Deze rapper uit Zwolle groeide uit van onzekere stotteraar tot geliefd ritmisch dichter. Zijn poëtische en toch herkenbare teksten snijden gevoelige onderwerpen aan als geloof, racisme en het Nederlandse slavernijverleden. Waar komt zijn drive en inspiratie vandaan?

Kruispunt: De andere kant van Typhoon is 15 mei om 17.45 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2. 

De roze supporters 

Wekelijks juichen honderdduizenden voetbalfans hun club toe. Staan te springen als er gescoord wordt of te balen als er een tegengoal valt. Mannen, vrouwen, van hoogbejaard tot kleuters. De liefde voor de club verbroedert. Maar homoseksualiteit en voetbal, dat blijft een ingewikkelde combinatie. De roze supporters volgt in vier afleveringen leden van regenboogvoetbal-supportersverenigingen, zoals De roze règâhs (ADO Den Haag) en De roze kameraden (Feyenoord) in hun pogingen om homofobie uit de voetbalstadions en van de tribunes te bannen. Een strijd die gestreden moet worden, ondanks alle tegenwerking en intimidatie. 

De roze supporters is vanaf 16 mei om 22.20 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 3. 

De nacht van 

Verslaggeving van een roze supporter tijdens een wedstrijd van ADO Den Haag.

De verslaggeving op De nacht van is op 15 mei om 02.00 uur te horen bij KRO-NCRV op NPO Radio 1. 

Spraakmakers 

Gesprek naar aanleiding van De roze supporters over verschillen tussen Nederland en andere landen om ons heen als het gaat om regenboog supportersverenigingen en acceptatie op de tribunes 

De roze supporters bij Spraakmakers is 16 mei om 09.30 uur te horen bij KRO-NCRV op NPO Radio 1. 

Bert op 5 

Bert heeft De Roze Régàhs te gast, waarmee hij praat over discriminatie. 

De Roze Régàhs bij Bert op 5 is 16 mei om 16.00 uur te horen bij KRO-NCRV op NPO Radio 5. 

Hello Goodbye – Hoe is het nu met?

In  Hello Goodbye ontmoet Joris Linssen in de aankomsthal van Schiphol mensen met bijzondere verhalen. Over langverloren liefdes, over vlucht uit oorlogsgebieden, mensen die hun familieleden na lange tijd weer eindelijk kunnen omhelzen. In deze speciale aflevering van Hello Goodbye gaat Joris langs bij mensen die hij eerder op Schiphol heeft ontmoet.  Hoe gaat het nu met ze? Waar staan ze nu in het leven en wat heeft dat bijzondere moment op Schiphol, waar Joris getuige van mocht zijn, voor ze betekend? 

Hello Goodbye - Hoe is het nu met? is donderdag 19 mei om 20.35 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1. 

Transkids 

De documentaire Transkids is een rauwe en intieme coming-of-age-reis van vier Israëlische tieners in hun transitieproces, in een land waar militaire dienst verplicht is en de orthodox-joodse religie de wet is. 

Transkids is 20 mei om 20.30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2 extra. 

Pointer

In aanloop naar een mogelijk verbod op ‘homogenezing’ lijken orthodox christelijke organisaties van standpunt te veranderen: de inzet is niet langer de homoseksualiteit te ‘genezen’ maar te accepteren. Praktiseren is echter uit den boze; een goed christen met homoseksuele gevoelens wordt geacht een celibatair leven te leiden. Pointer onderzoekt deze koerswijziging, hoe orthodox christelijke scholen hiermee omgaan en waar het onderdrukken van deze gevoelens toe kan leiden.     

Pointer is 27 mei om 21.10 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.