Bari, 6 december 2020 – Het is vandaag de gedachtenis van de heilige bisschop Nicolaas van Myra. In de Zuid-Italiaanse havenstad Bari, waar de relieken van Sint-Nicolaas worden bewaard, wordt deze dag als hoogfeest gevierd. De festiviteiten beginnen normaalgesproken al dagen vóór de eigenlijke feestdag. Maar vanwege de coronacrisis is het in Bari nog nooit zo rustig geweest op 6 december.

Het Sint-Nicolaasfeest in de hoofdstad van de Italiaanse regio Apulië begint elk jaar om 4 uur in de ochtend met klokgebeier. Mensen openen de dag dan traditiegetrouw met het drinken van warme chocolademelk om zich voor te bereiden op een massaal festijn met een grote stadsprocessie. Maar dit jaar blijft het stil op straat.

Burgemeester Antonio Decaro van Bari heeft vanochtend in alle vroegte de Sint-Nicolaasbasiliek bezocht, waar de paters dominicanen die het heiligdom beheren eucharistie vierden. In de crypte van deze kerk liggen de stoffelijke resten van de bisschop voor wie in de hele wereld nog steeds veel verering bestaat. Op Facebook wenste de burgervader alle inwoners ondanks de strenge coronamaatregelen een mooie feestdag toe.

Encyclopedie: Sint-Nicolaas van Bari

“Het is in veel landen van de wereld traditie om in de nacht van 5 op 6 december te wachten op Sint-Nicolaas, de brenger van geschenken”, zei de rector van de basiliek, pater dominicaan Giovanni Distante, vanochtend in zijn preek tijdens de vroegmis. “Zelfs in de afgelopen nacht, ondanks de pandemie, heeft de goedheiligman het niet nagelaten onze huizen te bezoeken. Hij kwam om de warmte van zijn troostende en bemoedigende stem te laten horen en om vooral de kleintjes eraan te herinneren om braaf te blijven.”

“Wij die van Sinterklaas houden”, preekte pater Distante, “hebben van zijn buitengewoon geloofsgetuigenis geleerd dat geen enkele uitdaging voor de wereld, zelfs niet deze pandemie, ons kan beletten het geloof te beleven.”

Aan het eind van de viering richtte pater Distante “een groet aan alle pelgrims die ons van veraf volgen, die op deze dag naar hier zijn gekomen voor Sint-Nicolaas, en aan de mensen van Bari die in hun huizen zullen feesten”.

Vanavond vanaf 18.00 uur vindt in de basiliek de hoogmis van het Sint-Nicolaasfeest plaats. Deze wordt rechtstreeks op diverse tv-kanalen en websites uitgezonden.

Hieronder: beelden van het Sint-Nicolaasfeest in Bari op 6 december 2019.