New archbishop for Mechelen-Brussels Luc Terlinden looks on during a press conference for his presentation at the Interdiocesan Center of Brussels, on June 22, 2023. Outgoing archbishop Jozef De Kesel has announced his retirement one year ago. The Vatican has accepted it now, and his successor Luc Terlinden has been appointed on June 22, 2023. HATIM KAGHAT / BELGA / AFP

Brussel (Kerknet), 22 juni 2023 – Paus Franciscus heeft vandaag het ontslag aanvaard van de 76-jarige kardinaal Josef De Kesel als aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Tegelijk heeft hij een opvolger benoemd: de 54-jarige priester Luc Terlinden, die begin september de bisschopswijding zal worden toegediend.

Voor het eerst in bijna een eeuw (sinds kardinaal Van Roey in 1926) is een geestelijke die nog geen bisschop is, benoemd tot aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Brusselaar Luc Terlinden is dan ook nog niet erg bekend bij het grote publiek. De afgelopen twee jaar was hij als vicaris-generaal van het aartsbisdom Mechelen-Brussel de rechterhand van kardinaal De Kesel.

Terlinden is de tiende aartsbisschop sinds het ontstaan van het onafhankelijke België. Met de benoeming van Terlinden volgt de Heilige Stoel alvast het principe om afwisselend een Vlaming en een Franstalige te benoemen.

Luc Terlinden werd op 17 oktober 1968 geboren in Etterbeek, bij Brussel. Na zijn studie economie vervulde hij zijn militaire dienstplicht. Daarna deed hij werkervaring op in het onderwijs om vervolgens zich aan te melden bij het grootseminarie van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Op 18 september 1999, een maand vóór zijn 31ste verjaardag, werd hij door kardinaal Godfried Danneels tot priester gewijd. Daarna volgde een specialisatie in de moraaltheologie aan de Pontificia Accademia Alfonsiana in Rome.

Na het behalen van zijn licentiaat deed hij pastorale ervaring op in parochies en het jongerenpastoraat. In 2017 werd hij president van het Franstalig diocesaan seminarie en lid van de bisschopsraad. In 2021 werd Terlinden vicaris-generaal voor het aartsbisdom Mechelen-Brussel.

In een interview in Kerk & Leven (7 april 2021) vertelde Terlinden dat de Wereldjongerendagen in Rome in het jaar 2000 een ingrijpende ervaring voor hem waren, net als een militaire Lourdesbedevaart tijdens zijn dienstplicht. Hij kreeg het geloof met de paplepel ingegoten en overwoog al vroeg de mogelijkheid om priester te worden, maar de celibaatsverplichting deed hem twijfelen.

Over het celibaat zei hij in 2021 in Kerk & Leven: “We leren ook steeds meer dat priesterschap en celibaat niet per se hetzelfde zijn. Ik geloof in de grote waarde van het celibaat, maar we vergeten vaak dat de roeping tot het celibaat een uitzondering is. De media focussen sterk op het celibataire priesterschap, maar onze Kerk heeft in haar schoot diverse roepingen. Het komt nu erop aan samen op weg te gaan.”