Vaticaanstad, 22 december 2020 - De Katholieke Kerk erkent vanaf vandaag officieel het martelaarschap van Rosario Angelo Livatino, een Italiaanse lekengelovige die in 1990 door de maffia in odium fidei (‘uit haat jegens het geloof’) in geloofshaat) werd vermoord. Dat betekent dat hij zal worden zaligverklaard.

Paus Franciscus heeft vandaag kardinaal Marcello Semeraro, prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen, de opdracht gegeven het decreet betreffende het martelaarschap van Livatino te promulgeren alsmede decreten betreffende ‘de heldhaftige deugden’ van zeven kandidaat-zaligen.

Rosario Angelo Livatino werd geboren op 3 oktober 1952 in Canicatti in de provincie Agrigento op Sicilië. Hij groeide op in een vroom katholiek gezin. In zijn middelbareschooltijd was hij betrokken bij de lekenbeweging Katholieke Actie. In 1971 ging hij rechten studeren aan de Universiteit van Palermo. Na het behalen van zijn graad in 1975 had hij diverse betrekkingen als jurist. In 1977 werd hij adjunct-directeur van het Registratiekantoor in Agrigento. Intussen deed hij ook vervolgopleidingen. 1978 kreeg hij als een van de best scorende afgestudeerden, een functie als magistraat bij de rechtbank van Caltanissetta. In 1979 werd hij plaatsvervangend officier van justitie bij de rechtbank van Agrigento, een functie die hij behield tot 1989, toen hij werd benoemd tot assistent-rechter. Hij werd vermoord op 21 september 1990 op een weg tussen Canicatti en Agrigento, toen hij zonder lijfwacht naar de rechtbank reisde. De moordenaars waren betaald door de Stidda van Agrigento, een misdaadsyndicaat die rivaliseerde met de Cosa Nostra.

Livatino bestreed tijdens zijn carrière de corruptie. In een aantal zaken boekte hij succes, waarbij hij grote sommen geld en eigendommen in beslag nam en hooggeplaatste mafiosi liet arresteren.

Zijn levensverhaal was de inspiratiebron voor een Italiaanse roman, getiteld Il giudice ragazzino (‘De jongensrechter’) uit 1992, geschreven door Nando Dalla Chiesa. In 1994 verfilmde regisseur Alessandro di Robilant de roman. 

Paus Johannes Paulus II noemde rechter Livotino ooit een “martelaar van de gerechtigheid en indirect van het geloof”. In 2011 opende aartsbisschop Francesco Montenegro van Agrigento het zaligverklaringsproces. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom Livatino de status van bloedgetuige (martelaar) van Christus heeft gekregen.