Maronietenleider feliciteert nieuwe premier Libanon

Beiroet, 14 september 2021 - De Maronitische patriarch van Antiochië heeft de vorming van een nieuwe Libanese regering verwelkomd na een politieke impasse die dertien maanden duurde.

Kardinaal Béchata Boutros Raï feliciteerde premier Najib Mikati, president Michel Aoun en het nieuwe kabinet van 24 ministers in een bericht op de sociale media waarin hij de regering succes wenste met het doorvoeren van hervormingen en het verbeteren van de levensomstandigheden van alle Inwoners van Libanon.

De vorming van een regering effent de weg voor een mogelijke apostolische reis naar Libanon. Paus Franciscus had in april gezegd dat hij Libanon pas zal bezoeken zodra de Libanese leiders een regering hebben gevormd.

Op 10 september werd bekendgemaakt dat Najib Mikati, de rijkste man van Libanon, voor de derde keer premier van het land wordt. De vorige regering was gevallen vanwege de verwoestende explosie in de haven van de hoofdstad Beiroet op 4 augustus 2020.

Mikati kreeg eind juli het verzoek een nieuwe regering te vormen, nadat ex-premier Saad Hariri na negen maanden zijn formatiepogingen had gestaakt. De politieke impasse in het land lijkt voorbij te zijn nu Mikati en president Michel Aoun hun handtekening hebben gezet onder de vorming van een nieuwe regering.

De grootste uitdaging voor de nieuwe regering is de economische crisis in Libanon. Het ging al erg slecht met de economie voor de explosie in Beiroet. De ontploffing leidde tot massaprotesten en vervolgens ook het aftreden van de toenmalige premier Hassan Diab en zijn kabinet. De financiële problemen zijn sindsdien alleen maar groter geworden.

Mikati zei op 10 september in een emotionele reactie te hopen dat hij een verdere instorting van Libanon te kunnen voorkomen en de welvaart terug te brengen. De zakenman was in 2005 voor het eerst premier van Libanon, toen betrof het interim-functie die hij slechts drie maanden vervulde. Mikati was vervolgens van juni 2011 tot en met februari 2014 opnieuw premier.

Patriarch Béchara Raï (met mijter) op 4 augustus 2021 tijdens de herdenking van de explosie in de haven van Beiroet een jaar eerder
Patriarch Béchara Raï (met mijter) op 4 augustus 2021 tijdens de herdenking van de explosie in de haven van Beiroet een jaar eerder (AFP).