Augsburg, 20 februari 2024 - De Duitse kardinaal Reinhard Marx heeft de kerk opgeroepen de vrijheid te verdedigen. “De vrijheid wordt misschien bedreigd, maar dan moeten wij als kerk aan de kant van de vrijheid staan. Niet aan de kant van autoritaire regimes, niet aan de kant van degenen die dromen van het verleden, dromen van AfD of dromen van Poetin of dromen van Kirill”, zei de aartsbisschop van München en Freising vandaag. Met ‘Kirill’ verwijst hij naar patriarch Kirill, het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk die nauw verbonden is met het Kremlin en de agressie tegen Oekraïne steunt. 

Marx maakte zijn opmerkingen tijdens een dienst in het kader van de plenaire voorjaarsvergadering van de Duitse Bisschoppenconferentie, die plaatsvindt in het Beierse Augsburg en nog tot overmorgen donderdag duurt. 

De kardinaal voegde eraan toe dat democratie en religie elkaar nodig hebben. “Bijvoorbeeld het basisidee dat alle mensen gelijk zijn in waardigheid. Dat is geen empirische boodschap, ik kan het niet bewijzen. Of de persoon met dementie en de professor die naast elkaar zitten gelijk zijn in waardigheid. Dat moet ik geloven, dat is een geloofsartikel. Daarom: democratie heeft religie nodig.”

Omgekeerd heeft religie ook democratie nodig, zegt Marx. “Niet zoals de staatsorganisaties. Maar medezeggenschap, medebeslissing, verantwoordelijkheid, inclusie van allen, alle charisma's, alle mogelijkheden – zonder dat zal de toekomst ons niet gegeven zijn.” De kerk moet volgens hem compatibel blijven met de cultuur zonder conformistisch te zijn; ze moet de cultuur van vrijheid niet zien als een negatieve cultuur, maar als een cultuur die fundamenteel mogelijk wordt gemaakt door het evangelie.