Kinshasa, 1 februari 2023 – Meer dan één miljoen mensen hebben op het vliegveld van de Congolese hoofdstad Kinshasa deelgenomen aan de eucharistieviering met paus Franciscus. In zijn homilie riep de Heilige Vader de katholieken van het door gewapende conflicten geteisterde Afrikaanse land op om “missionarissen van de vrede” te zijn en “samen te werken om de cirkel van geweld te verbreken”.

Franciscus landde gisteren in Kinshasa voor het eerste pauselijke bezoek aan de Democratische Republiek Congo sinds 1985. Voor de openluchtmis van vandaag kwamen al uren van tevoren honderdduizenden mensen bijeen. Veel vrouwen droegen kleding met de beeltenis van Franciscus erop. De Democratische Republiek Congo heeft zo'n 100 miljoen inwoners, van wie 40 procent katholiek is.

Een ontmoeting met slachtoffers van geweld in het oostelijke deel van Congo staat vandaag ook op de planning van de geestelijk leider. In die regio zijn voortdurende gevechten tussen de Tutsi-rebellengroep M23 en regeringstroepen. Vanwege het geweld is een oorspronkelijk gepland bezoek aan de oost-Congolese stad Goma geschrapt. Overmorgen reist de paus door naar Zuid-Soedan, waar hij samen met de leiders van de Anglicaanse Kerk en de Kerk van Schotland op vredespelgrimage gaat.

Attendees cheer while Pope Francis (not seen) arrives for the mass at the N'Dolo Airport in Kinshasa, Democratic Republic of Congo (DRC), on February 1, 2023. Guerchom Ndebo / AFP

In zijn homilie van vandaag zei de paus dat etnische, regionale, sociale en religieuze en culturele verschillen secundair zijn. Iedereen is lid van de ene mensengemeenschap, benadrukte hij. Vredesmissionaris zijn houdt volgens hem in dat je gelooft dat “iedereen de ontvanger is van de vrede die Jezus in de wereld heeft gebracht”, aldus Franciscus.

“Het is geloven dat wij christenen geroepen zijn om met iedereen samen te werken, de cirkel van geweld te doorbreken, de complotten van haat te ontmantelen”, zei de paus tot de menigte. “Ja, christenen, door Christus gezonden, zijn per definitie geroepen gewetens van vrede in de wereld te zijn: niet alleen kritische gewetens, maar vooral getuigen van liefde; geen pretendenten van hun eigen rechten, maar van die van het evangelie, namelijk broederschap, liefde en vergeving; geen zoekers van hun eigen belangen, maar missionarissen van de dwaze liefde die God voor ieder mens heeft.”