Podgorica, 30 oktober 2020 - De Servisch-orthodoxe metropoliet van Montenegro is vandaag overleden aan de gevolgen van Covid-19. Amfilohije Radović overleed op 82-jarige leeftijd in een ziekenhuis in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica, waar hij eerder deze maand met de coronavirusbesmetting was opgenomen.

De zeer conservatieve bisschop was eerder dit jaar betrokken bij protesten tijdens de lockdown in het land waarbij de coronaregels met voeten werden getreden. Hij was een fervent tegenstander van de regering van president Milo Đukanović, omdat die wilde dat Montenegro minder strakke banden onderhoudt met Servië en Rusland. 

Amfilohije was een van de meest invloedrijke leiders van de Servisch-Orthodoxe Kerk, en was twee keer onder de drie kandidaten voor het ambt van Servisch patriarch.

Risto Radović studeerde in Belgrado, Parijs, Rome en Bern. In Griekenland werd hij monnik en nam de kloosternaam Amfilohije aan. In Athene promoveerde hij tot doctor in de godgeleerdheid. Na een jaar op de Berg Athos te hebben gewoond, vertrok hij naar Parijs om te doceren aan het Orthodox Theologisch Instituut van Sint-Sergius. In 1976 werd hij professor in Belgrado.

In 1985 werd hij bisschop van Banat. Hij stond bekend als anti-Kroatisch en anti-rooms-katholiek. In 1991 werd hij metropoliet van Montenegro. 

Als hoofd van de Montenegrijnse kerk verzette hij zich sterk tegen pogingen om haar los te scheuren van de Servisch-Orthodoxe Kerk.

Montenegro was vanaf 1910 een koninkrijk met een onafhankelijke nationale kerk. In 1918, toen Montenegro opging in het Koninkrijk van Serven, Kroaten en Slovenen (vanaf 1929 het Koninkrijk Joegoslavië), werd de Montenegrijnse kerk deel van de Servisch-Orthodoxe Kerk.