18-04-2020
De pastoor die zondag voorgaat in de door de KRO uitgezonden eucharistieviering, heeft er moeite mee dat hij dat moet doen zonder concrete gemeenschap. In zijn blog Schoppenkoning spreekt hij van een “verminkte viering”.

“Komende zondag ga ik de Mis verzorgen op NPO2, zoals ik dat al meer dan twee jaar, zeven of acht keer per jaar doe, op verzoek van mijn bisschop”, schrijft pastoor Erik Seidel van de Sint-Lambertusparochie in Helmond. 

“Normaal vind ik dat mooi dienstwerk. (...) We vieren als parochie dan samen met dik honderdduizend Nederlandstalige kijkers. Bijna allemaal ouderen die niet meer naar hun eigen parochiekerk kunnen, vanwege hun gezondheid. Deze keer is het anders. Misschien de rest van het jaar ook.”

Pastoor Seidel moet vanwege de coronacrisis de mis zonder gemeenschap opdragen. “Zoals alle priesters die de afgelopen weken zijn gaan streamen. Zonder volk. Kijkend in een leegte. Pratend tegen mensen die ik niet zie, waar ik geen live band mee heb, geen interactie. Mensen die misschien thuis 'en met uw geest' zeggen, maar zó op afstand...”

“Het is een noodzakelijk kwaad, zullen we maar zeggen. Veel mensen zijn er enorm blij mee en daar doen we het dan maar voor. Ik zal mijn uiterste best doen, de teksten liggen klaar. Maar het is eigenlijk ook een verminkte viering en dat ráákt me gigantisch”, schrijft de Helmondse priester.

Seidel zegt er sterk in te geloven dat de vierende kerk als Lichaam van Jezus een concrete werkelijkheid is. “Geen show, geen virtuele communie, geen symbolische handeling... Daarom moet ook die andere, dragende aanwezigheid van Christus werkelijk zijn. Een echte priester, een echt altaar, echt zijn Lichaam en Bloed, en écht.... Zijn Volk Gods. Die laatste aanwezigheid kan gewoon niet via een medium adequaat worden vormgegeven.”

De pastoor legt verder uit dat gelovigen toch ook niet zonder priester eucharistie kunnen vieren. “We zouden een TV achter het altaar zetten en dan geloven dat de celebrant op TV hier de hosties consacreert. Maar dan weten we wel dat we iets niet helemaal goed doen. Welnu, draai het eens om? Aanwezigheid = werkelijk. Dit is een noodsituatie, maar blijf attent op de gevaren. Want kijkend meevieren is echt een andere werkelijkheid.”