Edmonton, 26 juli 2022 - Paus Franciscus heeft maandagmiddag (plaatselijke tijd) bij een tweede ontmoeting met de inheemse bevolking tijdens zijn bezoek aan Canada elke missionaire activiteit veroordeeld die gebruik maakt van dwangmiddelen. De Heilige Vader hield een toespraak als gast in de kerk van de Heilig-Hartparochie in Edmonton, de hoofdstad van de provincie Alberta.
Dat katholieken in Canada hebben bijgedragen aan culturele repressie, vindt de paus verschrikkelijk. Het beleid van de toenmalige regering was erop gericht om inheemse mensen “een gevoel van minderwaardigheid” te bezorgen, “gemeenschappen en individuen van hun culturele en spirituele identiteit” te beroven, en hun wortels af te snijden en vooroordelen en discriminerende houdingen te bevorderen. “En dat dit ook nog is gebeurd in naam van een onderwijssysteem dat zogenaamd christelijk was!”, zei de Heilige Vader.
“In de naam van Jezus, moge dit nooit meer gebeuren in de Kerk. Moge Jezus gepredikt worden zoals Hij dat wil, in vrijheid en naastenliefde. Mogen wij in iedere gekruisigde die wij ontmoeten geen probleem zien dat opgelost moet worden, maar een broeder of zuster die bemind moet worden, het vlees van Christus dat bemind moet worden. Moge de Kerk, het lichaam van Christus, een levend lichaam van verzoening zijn!"
“Je kunt God niet verkondigen op een manier die in strijd is met God”, zei hij tegen de parochianen. Helaas, voegde hij toe, is dit in de geschiedenis al vele malen gebeurd. “God biedt zich nederig aan, de mensen daarentegen proberen Hem op te leggen en zich in zijn naam op te dringen.”
De leden van de Sacred Heart Parish in Edmonton zijn zowel inheemse Canadezen als afstammelingen van Europese immigranten. Tegenover hen zei de paus dat verzoening tussen onderdrukkers en onderdrukten een moeilijke zaak is. “Gebaren en bezoeken kunnen belangrijk zijn, maar de meeste woorden en activiteiten van verzoening vinden plaats op het terrein, in gemeenschappen als deze, waar mensen en gezinnen dag na dag naast elkaar leven.” Maar pijnlijk is verzoening wanneer men “alleen maar woede en schaamte” kan voelen ten aanzien van het verleden in kerkelijke instellingen. Niets kan “gekwetste waardigheid, geleden pijn en verraden vertrouwen uitwissen. Ook de schaamte van ons gelovigen mag nooit worden uitgewist”, zei Franciscus.
De paus zei verder dat, om zich te verzoenen met elkaar en met het verleden, “met geleden onrecht en gekwetste herinneringen, met traumatische gebeurtenissen die geen menselijke troost kan helen”, mensen samen moeten kijken “naar Jezus, die gekruisigd werd in zovele leerlingen van residentiële scholen”. Verzoening is in wezen minder het resultaat van eigen prestaties dan een gave van God.
De Sacred Heart Parish, gesticht in 1913, heeft een relatief groot aantal leden van de First Nations. De parochie werd in 1991 door de toenmalige aartsbisschop uitgeroepen tot de nationale geloofsgemeenschap van de inheemse First Nations, Métis en Inuit. Thans komen er ook migranten en vluchtelingen.