Mondkapje niet verplicht in kerk

Den Haag (NOS) 19 november 2020 - In Nederlandse gebedshuizen, zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen, wordt een mondneusmasker vanaf 1 december niet verplicht.

Het kabinet had eerder al bekendgemaakt dat vanwege de coronacrisis per 1 december iedereen vanaf 13 jaar in publieke binnenruimtes een mondneuskapje moet gaan dragen. Nu hebben de ministers De Jonge, Grapperhaus en Ollongren de ministeriële regeling vastgesteld waarin die plicht is uitgewerkt en waarin allerlei details staan. Op grond van de Coronawet krijgt de Tweede Kamer nog een week de tijd om zich erover te buigen.

Onder publieke binnenruimtes vallen bijvoorbeeld winkels, kapperszaken, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen. Het mondkapje hoeft niet te worden gedragen als iemand een vaste zitplaats heeft. Zo mag in het theater het kapje af zodra die persoon is gaan zitten. Maar als hij of zij bijvoorbeeld naar het toilet gaat, moet het mondkapje weer op.

In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht en dat gaat vanaf 1 december ook voor stations en luchthavens gelden.

Ook in grote delen van het onderwijs moet het mondkapje op als mensen zich door het schoolgebouw bewegen. Het kapje mag af tijdens de les, als iedereen een vaste zitplaats heeft. Een docent hoeft het kapje niet op als hij of zij voor de groep staat.

Ook huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht. Volgens de ministeriële regeling geldt de verplichting ook niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. En het hoeft ook niet te worden gedragen bij het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv.

De mondkapjesplicht geldt voorlopig voor drie maanden. Mensen die zich er niet aan houden, kunnen een boete krijgen van 95 euro. Tot 1 december blijft het bij een dringend advies.

Vanaf vandaag mogen uitvaarten weer door maximaal honderd personen worden bijgewoond. Dat geldt ook voor uitvaartmissen in de Rooms-Katholieke Kerk, mits in het kerkgebouw waar de viering plaatsvindt 1,5 meter afstand tussen de aanwezigen in acht kan worden genomen. Voor alle andere vieringen blijft het aantal van maximaal dertig aanwezigen gelden.