De KRO-NCRV documentaire The Mind Game, het vervolg op de internationaal gelauwerde documentaire Shadow Game, maakt evenals zijn voorganger grote indruk op (buitenlandse) documentairefestivals. Zo won The Mind Game in 2023 al prijzen op het festival DocsMX in Mexico en het Humans Rights Film Festival in Berlijn. Ook kreeg de jonge co-regisseur Sajid Khan Nasiri (en tevens hoofdpersoon van The Mind Game) een speciale vermelding op het Biografilm Festival in Bologna, Italië.

De game naar een veilig leven
Ze noemen het the game: de levensgevaarlijke reis die duizenden alleenreizende minderjarigen afleggen op zoek naar bescherming in West-Europa. Voor de Afghaanse tiener SK begint the game als de Taliban zijn vader vermoordt en hij moet vluchten. Via een duizenden kilometers lange reis door Iran, Turkije en Oost-Europa komt hij steeds dichter bij zijn eindbestemming: België. Opgejaagd door gewelddadige grenswachten houdt hij contact met de Nederlandse filmmakers Eefje Blankevoort en Els van Driel met updates en filmpjes die hij opneemt met zijn telefoon. De berichten die hij stuurt zijn verontrustend. Maar SK is ervan overtuigd dat, als hij eenmaal is aangekomen in België, hij kan ontspannen, weer naar school kan gaan en een nieuw leven kan beginnen.

Na twee jaar bereikt SK op wilskracht en doorzettingsvermogen eindelijk Brussel. Hier begint een nieuwe worsteling: the mind game. Want de autoriteiten geloven niet dat SK minderjarig is. Hij zit maandenlang vast in een transitcentrum en mag niet naar school. Ondertussen stromen verontrustende berichten binnen van het thuisfront: de Taliban nemen Afghanistan weer over. De druk op SK en zijn vrienden - die in hetzelfde schuitje zitten - is enorm. Wat als ze niet worden geloofd en terug moeten naar het land dat ze hebben ontvlucht? 

Hoe ga je als kind om met de immense psychologische druk veroorzaakt door wantrouwen, in een land waarvan je dacht dat je er als minderjarige beschermd zou worden? SK heeft stress over de leeftijdstest die hij moet ondergaan. Het enige lichtpunt in zijn nieuwe land is zijn eigen uncle Belgium, een docent die als buddy voor hem er is. Met zijn hulp probeert SK zijn weg te vinden in België en afleiding te krijgen voor problemen die hij dagelijks ondervindt.