Het journalistieke platform Pointer heeft voor het onderzoek naar het digitale trollenleger begin april de Sigma Award gewonnen, de prijs voor de beste datajournalistiek ter wereld. Het is voor het derde jaar op rij dat Pointer deze prestigieuze award in de wacht sleept.

Pointer ging in 2021 undercover in een Nederlandse groep van coronasceptische actievoerders. Deze trollen verspreidden gecoƶrdineerd onjuiste en misleidende informatie over het coronavirus. Via de berichtendienst Telegram spoorden ze medestanders aan om nepaccounts op sociale media aan te maken, en werden ze voorzien van desinformatie over het coronavaccin.

Na maandenlang onderzoek ontdekte KRO-NCRV's Pointer de accounts die deze misinformatie hebben verspreid, en de personen die daarachter schuilgingen. Daarvoor werd gebruik gemaakt van innovatieve journalistieke onderzoeksmethoden, zoals socialmedia-analyse en OSINT (open source intelligence). Van het onderzoek werd wwn tv-uitzending gemaakt, een serie online artikelen en een interactive waarin lezers zelf kunnen ervaren hoe het is om in het trollenleger te zitten. De onthulling van dit digitale trollenleger werd in veel Nederlandse media besproken.