Week tegen Eenzaamheid onder de aandacht bij radio-dj's

De Week tegen Eenzaamheid staat in het teken van verbinding en ontmoeting tussen mensen. KRO-NCRV vindt het belangrijk om naar elkaar om te kijken en eenzaamheid bespreekbaar te maken. Radio dj's Gijs Staverman, Ron Kas en Wouter van der Goes gaan in gesprek met verschillende mensen over initiatieven om eenzaamheid aan te pakken in Nederland. 

Bovenstaand beeld: Gijs Staverman (links) in gesprek met Francesco Veenstra

In drie afleveringen gaan radio dj's Gijs Staverman, Ron Kas en Wouter van der Goes in gesprek over eenzaamheid. Lees hieronder waar de afleveringen over gaan en bekijk de video's.

Verbinding door infrastructuur

Gijs Staverman gaat in zijn show Gijs 2.4 in gesprek met Rijksbouwmeester Francesco Veenstra. Op 6 september diende hij een plan in bij de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, om door middel van infrastructuur de eenzaamheid in Nederland te verminderen. ‘De inzet is om in de publieke ruimte mensen met elkaar in verbinding te brengen, vanuit de gedachte dat mensen daardoor fysiek en mentaal gezonder kunnen worden.’ Bekijk het hele initiatief in de aflevering hieronder. 

''De inzet is om in de publieke ruimte mensen met elkaar in verbinding te brengen.''

Francesco Veenstra

Het radioprogramma Gijs 2.4 is van maandag tot donderdag te horen op NPO Radio 2 van 14:00 tot 16:00 uur.

Jong en oud in contact met elkaar

In de tweede aflevering bezoekt Ron Kas zijn zoon Koen. Koen woont in de woongroep Liv Inn in Hilversum, waar jongeren en ouderen door elkaar wonen. Zo komen jong en oud met elkaar in verbinding. Ron raakt in de gemeenschappelijke ruimte aan de praat met woongroepbewoner Hans. Hij was tot voorkort erg eenzaam, maar hij is nu helemaal opgebloeid. 'Ik hou ervan om met de jonge generatie op te groeien, dat houdt mij ook jong.' Bekijk het hele gesprek in de video hieronder. 

 

Ron Kas is iedere zondag van 12.00 tot 14.00 uur te horen in het radioprogramma Adres Onbekend op NPO Radio 5.

Klein gebaar

Wouter van der Goes gaat in Den Haag langs bij de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Maarten van Ooijen. Veel mensen denken dat ze vrijwilliger moeten worden of zich moeten aansluiten bij een stichting om wat tegen eenzaamheid te doen, maar dat is vaak helemaal niet het geval. 'Een klein gebaar maakt vaak een heel groot verschil.' Bekijk het hele gesprek in de video hieronder.

''Een klein gebaar maakt vaak al een heel groot verschil.''

Maarten van Ooijen

Je hoort Wout2Day elke werkdag van 18:00 tot 20:00 uur op NPO Radio 2 met op vrijdagavond Vinyl Friday.

Wat is de Week tegen Eenzaamheid?

Veel mensen in Nederland voelen zich eenzaam. Oud én jong. Het is belangrijk dat deze mensen gehoord worden. De Week tegen Eenzaamheid is een actieprogramma vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om eenzaamheid in Nederland aan te pakken. In deze week vinden overal in het land activiteiten plaats om sociaal contact te stimuleren en eenzaamheid bespreekbaar te maken. 

week tegen eenzaamheid