01-03-2019
Vanaf volgende week stelt Museum Catharijneconvent in Utrecht de rijkdommen van de schatkamer van de Sint-Pauluskathedraal van Münster tentoon. Dat is uniek omdat deze uiterst kostbare voorwerpen voor het eerst in de geschiedenis buiten de Duitse stad te zien zullen zijn.
De kathedraal van Münster, de Sankt-Paulus-Dom geheten, bevat tal van middeleeuwse topstukken. Het rijksmuseum voor religieuze kunst in Utrecht toont deze in de expositie De Münster Domschat, die op 8 maart wordt geopend en loopt tot en met 10 juni.
Een van de topstukken is de befaamde Pauluskop uit 1060. Deze hoofdreliekhouder is een van de oudste ter wereld in zijn soort en bevat een reliek van het hoofd van de apostel Paulus, de patroonheilige van de kathedraal.
Andere voorwerpen uit de schatkamer van de Paulusdom zijn de oudste kokosnootreliekhouder ter wereld, een met parels en edelstenen overladen reliekkruis en een Sint-Agnesbeeld van goud en zilver.
“De objecten getuigen van de internationale positie die Münster in de middeleeuwen bekleedde. Zo is er een reliekhouder die door keizer Otto in 997 werd geschonken aan de bisschop van Münster. Ook zijn er verschillende bergkristallen speelstukken in de schat verwerkt, afkomstig uit het huidige Iran”, aldus Museum Catharijneconvent.
“In andere belangrijke middeleeuwse bisschopssteden waren ook dit soort prestigieuze schatten te vinden, maar niet één is zo goed intact gebleven als die van Münster.”
De Münster Domschat toont naast de rijkdommen uit Münster ook de Utrechtse archiefschat. “Utrecht was in de middeleeuwen op cultureel, religieus en economisch gebied een stad van internationale klasse. Deze status werd weerspiegeld in de domschat, die net zo kostbaar, exotisch en bijzonder was als die van Münster. In de zestiende eeuw sloeg in Utrecht echter het noodlot toe. In de tijd van de Reformatie en door een financiële crisis werd de Utrechtse domschat bijna helemaal vernield of versmolten. Van de Utrechtse pracht en praal is nog maar een fractie over.”