’s-Hertogenbosch, 13 november 2020 - “De identiteitspolitiek verschilt in wezen niet van de politieke islam: ‘Als iedereen de sharia onderhoudt en Allah boven alles stelt, komt het allemaal goed.’ Identiteitspolitiek houdt er eenzelfde soort redenering op na: een verbeten strijd die eist dat iedereen zich aan hun opvatting onderwerpt.” Dat zegt mgr. Rob Mutsaerts, hulpbisschop van ’s-Hertogenbosch, in een opiniestuk in de Volkskrant als reactie op de commotie die ontstond na uitspraken van Arie Slob.

Onderwijsminister Slob (ChristenUnie) zei op 9 november in een debat met de Tweede Kamer dat reformatorische scholen grondwettelijk de vrijheid hebben ouders een verklaring te vragen waarin zij homoseksualiteit afwijzen. Hij zei daarbij wel dat dit in de praktijk niet mag leiden tot discriminatie en dat schoolbesturen moeten toezien op een veilig leerklimaat. .

Mutsaerts vindt het ergerlijk dat in deze kwestie meteen de “discriminatiekaart” werd getrokken. “Je mag er gewoon niet genuanceerd over denken. Als ik voorzichtig probeer enkele vraagtekens te plaatsen bij het homohuwelijk – ik heb daar argumenten voor – word ik onmiddellijk weggezet als homofoob. Einde discussie.”

Opinie: Waarom geldt voor Slob en de zijnen niet de vrijheid van meningsuiting?

Identiteitspolitiek past volgens de Bossche hulpbisschop niet in een democratische rechtsstaat. “Willen we een multiculturele samenleving zijn, dan moeten we hetgeen ons bindt niet zoeken in afkomst, ras of andere protagonisten van de identiteitspolitiek die mensen alleen maar tegenover elkaar zet”, schrijft Mutsaerts. “Het gezamenlijk verdedigen van de grondwet van onze democratische rechtsstaat lijkt mij de enige toekomstbestendige optie. Een multiculturele samenleving moet het nu juist van de democratische rechtsstaat hebben. En daar is per definitie ruimte voor verschil van mening.”

Minister Slob kreeg veel kritiek op zijn opmerking te verduren. Er werd zelfs aangifte gedaan bij de politie. Het Openbaar Ministerie kijkt nu of de bewindsman mogelijk strafbare uitspraken heeft gedaan. Dat lijkt uitgesloten omdat Slob zich over de kwestie uitliet in het parlement, waardoor hij immuniteit geniet.

TV-persoonlijkheid Tim Hofman en Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, hebben zich in een open brief tegen Slob gekeerd. “In Nederland zou je vrij moeten zijn om te zijn wie je wilt zijn. Je mag niet gediscrimineerd worden om je wie bent, ongeacht je sekse, ras, handicap of seksuele oriëntatie. Dat is de kern van het eerste artikel van onze grondwet”, schrijven de mannen. “Helaas zijn er ook artikelen in diezelfde grondwet die deze vrijheden aan banden kunnen leggen. Zo zorgt artikel 23 ervoor dat orthodox religieuze scholen de ruimte hebben om bijvoorbeeld homoseksualiteit af te keuren.”