'Het zou mooi zijn als we dit konden doen voor iedereen die op de vlucht is'

Nederland geeft thuis is terug in het West-Friese Barsingerhorn. Hier geeft de familie Fekkes thuis aan zeven Oekraïners.

In het bedrijfsgebouw van Peter Fekkes wonen sinds maart 2022 zeven Oekraïners. In maart heeft het gezin nog vijf Oekraïners opgevangen in een huis dat het gezin heeft laten bouwen om mantelzorg te verlenen aan de moeder van Peter Fekkes. Deze Oekraïners zijn ondertussen vertrokken naar een gemeentelijke opvang. Dit huis staat momenteel leeg, maar Peter wil hier graag een statushouder in laten wonen. “Heel Nederland heeft zich nu hard gemaakt voor Oekraïners, het zou zo mooi zijn als we dat konden doen voor alle mensen die op de vlucht zijn.”

Nederland geeft thuis
Oksana

Hoewel Peter met veel warmte en toewijding de vluchtelingen opvangt, merkt hij wel de gevolgen. Door alle drukte en verantwoordelijkheden, heeft Peter last van burn-outklachten. “Ik moet wel oppassen, want ik voel een burn-outgevoel bij mezelf”, vertelt Peter.

Peter is naast zijn verantwoordelijkheid voor de Oekraïners ook verantwoordelijk voor zijn bedrijf en gezin. “Ik merk dat ik soms de focus daar niet meer goed op kan hebben. Dat ik soms een uur naar mijn beeldscherm kan staren zonder dat er iets gebeurd.”

Ook de oorlogsverhalen komen voor de familie Fekkes steeds dichterbij. Zo bleek laatst dat de beste vriendin van Oksana, één van de Oekraïners die in het bedrijfsgebouw woont, te zijn vermoord door Russische troepen. “Ik kom uit bezet gebied in de regio Cherson", vertelt Oksana. "Toen mijn vriendin Lena daar weg wilde, werd ze door de Russische troepen niet doorgelaten. Ze begonnen op haar auto te schieten. In de auto waar Lena zat heeft niemand het overleefd."

Bekijk hier deze aflevering

Nederland geeft thuis...

wordt gemaakt in samenwerking met Kerk in Actie en met Kansfonds, het maatschappelijk fonds dat werkt vanuit de overtuiging dat iedereen recht heeft op een thuis: een dak boven je hoofd, voldoende geld om van te leven en het gevoel erbij te horen. Daarom helpt Kansfonds de samenleving om thuis te geven, zodat mensen in kwetsbare situaties niet buitengesloten raken.