Nee zeggen? Dit vinden jullie  

Dit zijn jullie reacties op de stelling in de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief: ik kan goed nee zeggen. 

In de inspiratienieuwsbrief lees je elke week mooie en inspirerende verhalen uit verschillende programma's van KRO-NCRV. Elke week schotelt de nieuwsbrief haar lezers een nieuwe stelling voor. Zingeving, levenskunst of andere inspiratie: de stelling kan overal over gaan en we zijn benieuwd hoe jij erover denkt.   

Veel mensen hebben moeite met nee zeggen. We denken dat we aardig moeten zijn en ons moeten aanpassen aan anderen. Soms is het daarentegen beter om een grens aan te geven. Maar kunnen onze lezers eigenlijk goed nee zeggen? Wij vroegen het in de vorige KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief. De stelling was:

Ik kan goed nee zeggen

Dit vinden jullie:  

"Ik probeer dichtbij mezelf te blijven. Als iets me niet past, zeg ik nee. Ik vind het belangrijk om dingen te doen, waarbij ik me als een vis in het water voel; waar ik voor gemaakt ben. Dan kom ik tot m'n recht en dient het de ander het best." 

"Ik wil graag dat de ander blij is. Dan voel ik me goed." 

"Door mijn burn-out ben ik wat wijzer geworden. Ik leer na te denken over mijn eigen grenzen en mogelijkheden. Soms flap ik 'ja' eruit zonder na te denken. Waarom eigenlijk? Ik wil iemand helpen, misschien aardig gevonden worden en ben zo opgevoed. Nu ik soms weloverwogen nee kan zeggen, voelt dat heel goed. Omdat ik het ook kan onderbouwen. Het is geen nee, omdat ik het niet wil, maar omdat ik het niet kan. Jammer dat ik daarvoor eerst moest afbranden." 

"Als je luistert naar jouw intuïtie, dan weet je precies wat je wel of niet wilt. Mijn vuistregel is: bij twijfelen niet doen." 

"Ik zeg bijna altijd 'ja' en dan denk ik later: waarom?" 

"Ik bedenk meestal voor de ander wat het nu van mijn 'ja' en daarmee de pech of het ongemak dat mijn 'nee' de ander brengt. Dat weeg ik af." 

Meer lezen over nee zeggen?