Nieuw: Jezuïetenprovincie Midden-Europa

Wenen (Kathpress) 13 april 2021 - De Sociëteit van Jezus gaat binnenkort haar bestaande provincies in de Duitstalige en andere Europese landen samenvoegen. Daarmee wordt de nieuwe jezuïetenprovincie Midden-Europa opgericht. Dat heeft pater Bernhard Bürgler, overste van de Oostenrijkse provincie en voor de komende zes jaar de nieuwe provinciaal voor Midden-Europa, bekendgemaakt. 

De officiële oprichtingsdatum is 27 april. De nieuwe provincie omvat in totaal 36 locaties in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Litouwen, Letland en Zweden, met in totaal 442 jezuïeten.

De aanleiding voor de fusie was niet zozeer de terugloop van het aantal leden, maar veeleer overwegingen over hoe de orde haar stichtingsopdracht het best zou kunnen vervullen, legde pater Bürgler uit. In het begin van de Sociëteit van Jezus waren er mensen van verschillende nationaliteiten “die allen een zending voelden om de boodschap van Jezus te verkondigen. Structuren hadden zich pas in de loop van de tijd ontwikkeld, maar het feit dat met de nationale provincies ook “een soort nationaliteit en provinciaal bewustzijn” was ontstaan, paste niet echt bij het oorspronkelijke idee, aldus de eerste provinciaal-overste van ‘Midden-Europa’.

Door de nieuwe stichting hoopt men in de orde “dat de medebroeders beter kunnen worden ingezet naar hun mogelijkheden”vanwege de nieuwe werkterreinen in het nu grotere provinciegebied, aldus pater Bürgler.

De Sociëteit van Jezus werd in 1540 gesticht door Ignatius van Loyola. De leden van deze mannenorde, jezuïeten genoemd, zijn onder meer actief op scholen en universiteiten, in de missie, in parochiepastoraat, als leider van retraites (geestelijke oefeningen), in het vluchtelingenwerk via de Jesuit Refugee Service (JRS) in in de religieuze dialoog.

De orde staat onder leiding van een generaal-overste in Rome. Sinds 2016 is dat de Venezolaanse pater Arturo Sosa.

Paus Franciscus is ook lid van de orde, die getalsmatig de grootste is in de katholieke kerk met in totaal ongeveer 16.000 broeders en priesters.