Hilversum- 22 mei, van onze redactie - Vandaag is een nieuwe aflevering, de vierde, online gekomen van het zogenoemde Synode Café. Daan Savert en Nadia Kroon ontvangen in Theatercafé de Leeuw in Arnhem diverse gasten en spreken met hen over de voortgang van het synodale proces dat paus Franciscus in 2021 startte. 

Hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad Anton de Wit duidt de actuele ontwikkelingen en gaat nader in op de verslagen die de Nederlandse bisschoppen naar Rome hebben gestuurd. In deze documenten wordt verslag gedaan van de gespreksbijeenkomsten die er in Nederland zijn geweest. Pastoraal werker Wies Sarot spreekt over de synodale gesprekken die zij met parochianen heeft gevoerd. Ook kerkhistoricus Peter Nissen laat zijn licht schijnen over het belang van dit wereldwijde proces en pastoor Mauricio Meneses verbindt synodaliteit met de missionaire opdracht van de kerk.

Met het synodale proces wil paus Franciscus de Rooms-katholieke Kerk inclusiever maken en haar wereldwijde missie versterken. Het instituut moet volgens hem meer een gemeenschap voor iedereen. Hij ziet een breed gedragen Kerk voor zich waarin alle geledingen samen optrekken om de wereld een stukje mooier te maken. Zo zei de kerkleider in 2021: “Met dit proces zullen we een structureel synodale Kerk worden, waar iedereen zich thuis kan voelen en aan kan bijdragen. We zullen een luisterende Kerk worden, een nabije Kerk, die de wonden en harten van de wereld heelt met Gods balsem.”

Het synode café is een initiatief van Luisterend op Weg, een gezamenlijk project van het Netwerk Katholieke vrouwen, het bisdom van ’s-Hertogenbosch en de Konferentie van in Nederland gevestigde Religieuzen.