05-09-2020
Paus Franciscus brengt volgende maand een nieuwe encycliek uit. Hij zal dit document ondertekenen op 3 oktober in Assisi, de stad van Sint-Franciscus naar wie hij zichzelf vernoemde toen hij tot bisschop van Rome werd verkozen. De encycliek is getiteld Fratelli tutti, Italiaans voor ‘Allen broeders’, en gaat over broederschap en sociale vriendschap.

De Heilige Vader reist daags vóór het feest van Sint-Franciscus naar Assisi waar hij in de basiliek van de heilige de mis zal opdragen. Meteen daarna zal hij de encycliek ondertekenen. Het bezoek van de pontifex heeft volgens de Vaticaanse persdienst een privaat karakter. 

Het wordt de derde encycliek van dit pontificaat. De eerdere waren: Lumen fidei (29 juni 2013) en Laudato si' (24 mei 2015). 

Aartsbisschop Domenico Sorrentino, diocesaan bisschop van Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino, is blij met de komst van de paus. “Terwijl de wereld lijdt onder een pandemie, die zoveel mensen in moeilijkheden brengt (...), kunnen we niet anders dan de behoefte voelen om bovenal broeders in liefde te worden”, schrijft mgr. Sorrentino in een verklaring. “Dit gebaar van paus Franciscus geeft ons nieuwe moed en kracht om te 'herbeginnen' in de naam van de broederschap die ons allen verenigt.”

Het wordt de vierde keer dat paus Franciscus Assisi zal bezoeken. Eerder was hij er op 4 oktober 2013, op 4 augustus 2016 en op 20 september 2016. 

Sint-Franciscus stierf op 3 oktober 1226 in Portiuncula. Zijn lichaam werd de volgende dag naar San Damiano en naar Assisi overgebracht. Deze ‘translatie’ wekte zoveel indruk dat de datum ervan werd gekozen als de feestdag van de gestigmatiseerde stichter van de minderbroederorde. 

Volgend jaar wordt het achtste eeuwfeest van de eerste Regel van Sint-Franciscus (Regula non bullata) gevierd.