Members of the National Guard (GN) watch over the area where two Jesuit priests and a tourist guide were murdered on Monday in the town of Cerocahui, municipality of Urique, state of Chihuahua, Mexico, 24 June 2022. The search for Jose Noriel 'El Chueco' Portillo, allegedly responsible for the murder of two Jesuit priests and a tour guide last Monday in the town of Cerocahui, continues in the northern state of Chuihuahua. EPA/Luis Torres

Mexico-Stad (KAP) 5 oktober 2022 - In Mexico slaan deskundigen alarm over een “nieuwe vervolging van de Kerk”. De vele moorden op priesters, religieuzen en leken die zich bezighouden met pastorale zorg maken Mexico al jaren tot het gevaarlijkste land ter wereld voor vertegenwoordigers van de kerk. Recentelijk zijn de criminele drugskartels, die verantwoordelijk zijn voor de aanvallen, nog agressiever geworden: steeds vaker worden vermoorde priesters na hun dood in gecoördineerde internetacties belasterd om hen in diskrediet te brengen en tegelijkertijd anderen te intimideren, aldus een bericht van de nieuwssite publimetro.com.mx. Een groeiend aantal priesters in Mexico lijdt aan ernstige angsten en depressies als gevolg van pesterijen en intimidatie op sociale media.

De afgelopen decennia werden in Mexico minstens zeventig priesters vermoord, onder wie de directeur van een migrantenopvangcentrum in de staat Baja California afgelopen mei en twee jezuïeten in de staat Chihuahua een maand later. In de afgelopen drie jaar waren bij meer dan de helft van deze moorden kort na de gewelddaad op internet geruchten opgedoken over kindermisbruik, drugshandel of alcoholproblemen van de betreffende geestelijken. Volgens het kerkelijk mediacentrum CCM gaat het om pogingen om hen doelgericht in diskrediet te brengen door middel van valse berichten, waarvan sommige als zodanig konden worden ontkracht. Vooral geestelijken die pastoraal actief en invloedrijk zijn onder hun gelovigen worden.

Om het verschijnsel tot op de bodem uit te zoeken, controleerde CCM de online accounts waarvan de gecoördineerde aanvallen op priesters tussen 2019 en juni 2022 afkomstig waren. Volgens het rapport bleek uit de zoektocht met de webtool Hoaxy dat de meeste bedenkers van dergelijke geruchten een nep- of net aangemaakt account op sociale media gebruikten. Telkens wanneer de media berichtten over moorden op of ontvoeringen van kerkelijk werkers - recentelijk ook in het geval van de jezuïetenmoorden - werden dezelfde accounts actief en verspreidden zij berichten over vermeende overtredingen, haatzaaiende uitspraken of dubbele levens van de slachtoffers van het geweld of zelfs van andere predikanten. Cyberbeveiligingsdeskundige Genaro Espinosa van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM) sprak tegenover publimetro.com.mx van duidelijk gecoördineerde cyberaanvallen door een leger van bots en trollen, voor de werking waarvan ook grote budgetten nodig zijn.

Maar het geweld tegen Mexicaanse priesters is ook op andere manieren veranderd, meldde CCM-directeur Omar Otero. Enerzijds brengen de priestermoorden de daders een stijging in de hiërarchie van de drugsbendes, anderzijds is bij hen een “exponentiële toename van satanische praktijken” waar te nemen, die de aanvallen nog wreder maken. Kerken en gewijde hosties worden ontheiligd en kerkelijke personen met welke functie dan ook - van kardinalen, bisschoppen, priesters en diakens tot misdienaars en katholieke journalisten - worden bedreigd. “Niemand wordt gespaard.”

Waar vroeger vijf keer werd gestoken, zijn het nu twintig steken, vaak in combinatie met narco-satanische boodschappen." Slachtoffers worden vaak gemarteld, verminkt, hun keel doorgesneden en lichaamsdelen afgesneden, “bijvoorbeeld de vingers waarmee zij hun parochianen zegenen, waarmee men een boodschap wil geven aan al die priesters die hun spirituele opdracht serieus nemen”, aldus Otero.

De hulpbisschop van Morelia, Herculano Medina, beschrijft het extreme geweld als “onderdeel van wat ons allen vroeg of laat kan overkomen”. De duidelijke reden voor de aanvallen en doodsbedreigingen, die volgens de Mexicaanse bisschoppenconferentie sinds 2012 aan 250 priesters zijn geuit, is dat de pastoors door de drugskartels en andere criminele bendes worden gezien als “storende factoren”. Een andere verklaring werd gegeven door de anglicaanse priester Arturo Carrasco van de pacifistische groep Iglesias por la Paz. Tot voor kort behoorden priesters tot de laatste leden van de samenleving die de georganiseerde misdaad niet durfde te benaderen. "Het vroegere respect voor hen en ook voor God bestaat niet meer”, aldus Carrasco, wiens kerkgemeenschap eveneens wordt bedreigd door geweld en vervolging.