Nieuwe voorzitter Duitse katholieken pleit voor vaccinatieplicht

Bonn, 25 november 2021 -  Irme Stetter-Karp, die onlangs werd verkozen tot voorzitter van het Centraal Comité van Duitse Katholieken (ZdK), heeft opnieuw opgeroepen tot vaccinatie tegen het coronavirus. Volgens haar kan de maatschappij alleen haar vrijheid herwinnen door solidariteit.

De tot dusverre vrije individuele beslissing om ingeënt te worden moet nu door een duidelijk politiek besluit worden bekrachtigd, benadrukte Stetter-Karp gisteren. “We hebben verplichte vaccinatie nodig, nu.” 

Achter de huidige hoge besmettingscijfers staan mensen, voegde de voorzitter van het lekencomité eraan toe. “Het gaat over hun lijden, hun isolement, hun sterven.” 

Als te veel burgers blijven afzien van vaccinatie, zullen volgens haar vooral kwetsbare groepen daarvan de gevolgen ondervinden. “Ouderen, kinderen, medisch personeel, verzorgers, mensen met reeds bestaande aandoeningen zijn degenen die het meest te lijden hebben van de weigering van anderen om in te gaan op een aanbod tot vaccinatie. Dat is een solidaire samenleving onwaardig.”

Vrijheid, zei Stetter-Karp, is een hoog goed, dat tot nu toe tegen verplichte inenting is aangevoerd. “Maar die vrijheid is er niet echt meer. Het is voor ons verloren gegaan door de massale beperkingen op het openbare leven. En het kan alleen worden teruggewonnen als iedereen die geen medische beletselen heeft zich laat vaccineren.” 

Stetter-Karp zegt dankbaar te zijn dat de ZdK het in het debat over de verplichte Corona-vaccinatie ook eens is met de protestantse verenigingen. Zo noemde Diakonie-voorzitter Ulrich Lilie het gisteren “een plicht van het grote publiek” om zich te laten vaccineren ter bescherming van de meest kwetsbaren.

 Dr. Irme Stetter-Karp © ZdK/Harald Oppitz
Dr. Irme Stetter-Karp © ZdK/Harald Oppitz