Aartsbisschop Eamon Martin van het rooms-katholieke aartsbisdom Armagh in Noord-Ierland waarschuwt in een herderlijke brief bij gelegenheid van Saint Patrick’s Day voor de terugkeer van het geweld als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat.
“Als er iets is wat we sinds het 22 jaar geleden gesloten Goedevrijdagakkoord hebben geleerd, dan is het dat partnerschap en tolerantie, wederzijds vertrouwen en respect, gelijkheid en een volledige afwijzing van geweld, wezenlijk zijn voor de opbouw van een duurzame en rechtvaardige vrede”, aldus de kerkleider, die geldt als de primaat van de Katholieke Kerk van geheel Ierland.
Het Goedevrijdagakkoord werd op 10 april (Goede Vrijdag) 1998 in Belfast gesloten door de regeringen van het Verenigd Koninkrijk en de Republiek Ierland en bekrachtigd door nagenoeg alle politieke partijen van Noord-Ierland en door twee referenda. Met dit akkoord kwam een einde aan The Troubles, het gewelddadige conflict tussen republikeinse en Brits-gezinde Ieren.
Aartsbisschop Martin: “In deze dagen van voortdurende politieke en economische onzekerheid over Brexit, heb ik van families in heel Ierland (…) vernomen dat zij zich grote zorgen maken over de toekomst. Mensen hebben het over verhoudingen binnen deze eilanden – noord en zuid, oost en west – die steeds gespannener en breekbaarder worden.”
De aartsbisschop van Armagh hoopt en bidt dat de vrede tussen de verschillende groepen in Noord-Ierland niet het eerste slachtoffer is van de Brexit. Hij herhaalt daarom de woorden van paus Johannes Paulus, die in 1979 aan de gemilitariseerde grens tussen Ierland en Noord-Ierland bad: “Sint-Patrick, waak over Ierland. Bescherm de mensheid!”
Armagh kent zowel een rooms-katholieke aartsbisschop als een anglicaanse aartsbisschop. De stad heeft dus ook twee kathedralen. Beiden voeren de titel ‘Primaat van Heel Ierland’ en beiden beschouwen zich als opvolger van Sint-Patrick, de eerste bisschop van Armagh.