Norbertus-tentoonstelling in Heverlee

Leuven, 4 mei 2021 - De Abdij van Park van de norbertijnen in Heverlee bij Leuven viert dit jaar dubbel feest: de religieuze orde van Sint-Norbertus bestaat 900 jaar en de restauratie van het klooster is klaar. De abdij houdt bij gelegenheid daarvan een expositie, die vandaag wordt geopend.

De tentoonstelling in het Vlaams-Brabantse klooster heet “Als de bliksem”. De titel verwijst naar de de bekering van Norbertus van Gennep. Volgens de legende werd letterlijk door de bliksem getroffen, wat hij als een teken van God beschouwde. In 1121 stichtte hij in Prémontré zijn eerste klooster.

Encyclopedie: Sint-Norbertus

De Abdij van Park (Frans: Abbaye de Parc-le-Duc) werd gesticht in 1129 op initiatief van toenmalige graaf van Leuven, die daarvoor een park en een jachtslot afstond. De stichting werd gedaan vanuit de norbertijnenabdij van Laon.

De abdij in Heverlee stelt nu haar deuren open. Het publiek kan zelfs een kijkje nemen in de vertrekken van de abt. 

“Als de bliksem”, tot 1 augustus te zien, vertelt het leven van Norbertus en de geschiedenis van zijn orde. Daarvoor zijn tal van objecten uit andere norbertijnerkloosters uit musea, bibliotheken en privécollecties bijeengebracht.