15-04-2020
Het is vandaag precies een jaar geleden dat de Notre-Dame van Parijs in brand stond. Vanwege de coronacrisis zijn de wederopbouwactiviteiten stilgelegd. Intussen wordt er druk nagedacht over de toekomst van de beroemde kathedraal. Het aartsbisdom Parijs wil in elk geval niet dat het gotische godshuis wordt gemusealiseerd. 

De Notre-Dame moet “niet worden veranderd in een museum met een klein hoekje voor de mis”, zegt de theoloog Gilles Drouin in het vandaag uitgebrachte nieuwe nummer van het tijdschrift Le Pèlerin

“We willen een liturgische plaats die openstaat voor iedereen”, aldus Drouin, die door aartsbisschop Michel Aupetit is benoemd tot theologisch adviseur bij de reconstructie van de kathedraal.

Vóór de brand werd de Notre-Dame van Parijs door 12 tot 15 miljoen mensen per jaar bezocht. De kathedraal is echter veel meer dan een toeristische attractie zegt Drouin, een liturgist aan het Institut Catholique in Parijs. 

Mgr. Aupetit zelf zegt vandaag in de krant La Croix dat de Notre-Dame “de lof van God en het heil van de mensheid" moet blijven dienen. Anders zou ze “haar ziel verliezen”.

De Notre-Dame is de zetelkerk van de aartsbisschop van Parijs. Toch is zij niet het eigendom van het aartsbisdom maar van de staat. Vandaar dat ook de Franse politiek zich met de toekomst van de kathedraal bemoeit. 

Jean-Louis Georgelin, de persoonlijke vertegenwoordiger van president Emmanuel Macron bij de wederopbouw, noemt de kathedraal in Le Pèlerin de “ziel van Frankrijk”. Hij gelooft nauwelijks dat de reacties uit binnen- en buitenland zo sterk zouden zijn geweest als bijvoorbeeld de Eiffeltoren was afgebrand, aldus de 71-jarige oud-generaal en voormalig chef van de Franse defensiestaf.

Voor de voortgang van de werkzaamheden vraagt de oud-generaal om geduld. De bouwplaats moest medio maart tijdens de coronacrisis worden gesloten. De gezondheid en adequate huisvesting van de werknemers kon op dit moment niet worden gegarandeerd gezien de beschermende maatregelen van de regering. Georgelin zegt dat het werk echter niet helemaal is stilgelegd. De bouwvergaderingen en planning gaan door. Verder zegt hij dat het kathedraalsplein voorlopig ontoegankelijk blijft. Eerst moet de loodvervuiling van de gesmolten daken volledig zijn verwijderd.