Believers of the Ukrainian Orthodox Church pray at the historic Kyiv-Pechersk Lavra in Kyiv on March 29, 2023. Hundreds of worshippers attended a service on March 29, 2023 at a historic Kyiv monastery accused of maintaining links with Moscow as the deadline for the eviction of its monks dawned. The government announced it was terminating the lease that allowed the monks to occupy part of the Kyiv-Pechersk Lavra for free, giving them until March 29 to leave.

Kyiv, 29 maart 2023 – De autoriteiten van Oekraïne gaan naar eigen zeggen Oekraïens-orthodoxe monniken niet met geweld uit het wereldberoemde Holenklooster zetten vanwege vermeende banden met Rusland. De monniken kregen eerder te horen dat ze op 29 maart moesten vertrekken.

De Oekraïense regering heeft de overeenkomst met de kerk over het gratis gebruik van het klooster beëindigd. De Oekraïens-Orthodoxe Kerk zegt te hebben gebroken met de Russisch-Orthodoxe Kerk, waarvan de patriarch voorstander van de oorlog tegen Oekraïne is, maar Kyiv denkt dat de kerk nog steeds afhankelijk is van Moskou.

“De uitzettingsprocedure moet vandaag worden gestart”, aldus een regeringswoordvoerder. Maar het is niet bekend hoelang dit proces zal duren.

De monniken blijven naar eigen zeggen zolang mogelijk in het klooster. De situatie was er vandaag kalm. De politie was net als op voorgaande dagen aanwezig en bezoekers mochten het complex in en uit.

Het Holenklooster van Lavra, Kyiv, werd in 1051 gesticht en geldt als een vooraanstaand centrum van het oosters-orthodoxe christendom in Oost-Europa. Het complex staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.