Kiev, 2 december 2022 - De regering van Oekraïne heeft vandaag een verbod ingesteld op activiteiten van religieuze organisaties die banden hebben met de Russische Federatie. Met het ingaan van deze maatregel kunnen religieuze leiders die in nauw contact staan met Rusland straffen krijgen opgelegd. 

Het besluit, dat president Volodimir Zelenski vandaag ondertekende, maakt het ook mogelijk om de invloed van het Patriarchaat van Moskou in Oekraïne te onderzoeken.

In Oekraïne bestaan twee orthodoxe kerken naast elkaar: de Oekraïens-Orthodoxe Kerk en de Orthodoxe Kerk van Oekraïne. Afgelopen mei verklaarde die eerste zich onafhankelijk van het Patriarchaat in Moskou uit protest tegen de Russische invasie. De regering in Kiev verdenkt deze kerk er echter van de banden met Rusland niet volledig te hebben verbroken. Priesters van de kerk zouden pro-Russische opvattingen uitdragen en sommigen zouden actief samenwerken met Rusland.

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU deed vorige week invallen in honderden kerken vanwege verdenkingen van collaboratie met de Russen. “Pro-Russische boeken” en contant geld werden in beslag genomen. Meer dan vijftig mensen zijn ondervraagd, maar zover bekend is niemand aangehouden.

Patriarch Kirill van Moskou, de primaat van de Russisch-Orthodoxe kerk, heeft de Russische invasie in Oekraïne vanaf het begin gesteund. Hij verklaarde de oorlog als een heilige strijd tegen het in zijn ogen verderfelijke Westen.