A digger demolishes an illegally constructed Serbian Orthodox church in Konjevic Polje, Eastern Bosnia on June 5, 2021, which was built in 1998 on land near Srebrenica, seized from Fata Orlovic, a Muslim refugee after the 1992-1995 civil war. The demolition began more than a year and a half after the European Court of Human Rights (ECHR) ordered the destruction of the church, which had been built on land owned by Muslims forced to flee during the war.  STR / AFP

Konjevic Polje (AFP) 5 juni 2021 - Een Servisch-orthodoxe kerk die na de oorlog in Bosnië (1992-1995) werd gebouwd in de buurt van Srebrenica is zaterdag afgebroken. Het gebouw stond op grond van een verdreven Bosnische moslimvrouw, die al lange tijd was teruggekeerd.

Meer dan anderhalf jaar geleden oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat de kerk in het dorpje Konjevic Polje afgebroken moet worden. De sloopwerkzaamheden begonnen zaterdag in de vroege ochtend onder toeziend oog van de politie, zo zagen journalisten van persbureau AFP.

“Eindelijk gerechtigheid. Dit is de mooiste dag van mijn leven, het is een feest”, zei de 78-jarige landeigenaar Fata Orlovic vanuit haar huis niet ver van de kerk vandaan. “Laten ze hem ergens anders heropbouwen. Daar heb ik niets op tegen”, aldus Orlovic. “Ik heb de kerk nooit aangeraakt. Ze hebben hem gebouwd en goddank halen ze hem weg.” Resten van de kerk worden gebruikt om een gebedshuis te bouwen in het nabijgelegen Bratunac.

De kerk, die in 1998 is gebouwd, heeft de gemoederen lange tijd hoog doen oplopen tussen Bosnische moslims en de christelijke Bosnische Serviërs. Konjevic Polje ligt vlak bij Srebrenica, waar in 1995 Nederlandse VN-militairen waren gelegerd toen daar duizenden moslimmannen door het Bosnisch-Servische leger zijn gedeporteerd en vermoord. Onder hen was ook de man van Orlovic.

Toen Fata Orlovic en andere familieleden naar hun dorp terugkeerden, kregen ze hun land terug onder de voorwaarden van het Verdrag van Dayton, dat een einde maakte aan de burgeroorlog. Maar dat gold niet voor het stuk grond waarop de kerk was gebouwd.

Komende dinsdag zal het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag uitspraak doen in het hoger beroep van voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic. Hij werd in 2017 veroordeeld wegens volkerenmoord in Srebrenica en andere oorlogsmisdaden.