Ukraine's policemen stand in front of the entrance of Kyiv Pechersk Lavra monastery in Kyiv on November 22, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. Ukraine's security service on November 22, said it carried out a raid on a historic Orthodox monastery in the capital Kyiv over suspected "activities" of Russian agents. Located south of Kyiv's city centre, the 11th century Kyiv Pechersk Lavra is a UNESCO World Heritage site and seat of a branch of Ukraine's Orthodox Church that was formerly under Moscow's j

Kyiv, 11 maart 2023 - Patriarch Kirill, het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk, heeft paus Franciscus en andere religieuze leiders opgeroepen de regering van Oekraïne ervan te overtuigen de Oekraïens-Orthodoxe Kerk niet uit het wereldberoemde Holenklooster van Kyiv te zetten. De Oekraïense autoriteiten hebben via een brief laten weten dat de kerk het kloostercomplex vóór 29 maart moet verlaten, omdat zij te pro-Russisch is en zou samenwerken met Moskou.

Patriarch Kirill van Moskou dringt in een verklaring er bij religieuze leiders en internationale organisaties op aan “alles in het werk te stellen om de gedwongen sluiting van het klooster, die zal leiden tot een schending van de rechten van miljoenen Oekraïense gelovigen, te voorkomen”.

De oproep is onder meer gericht aan paus Franciscus, aartsbisschop Justin Welby van Canterbury, de Koptisch-orthodoxe paus Tawadros, VN-secretaris-generaal António Guterres en VN- hoge commissaris voor de mensenrechten Volker Türk.

Kirill staat pal achter de Russische inval in Oekraïne. De Oekraïens-Orthodoxe Kerk, niet te verwarren met de Orthodoxe Kerk van Oekraïne, zegt vanwege de oorlog de banden met Rusland en het patriarchaat van Moskou te hebben verbroken, maar desondanks het slachtoffer te zijn van een politieke heksenjacht. Sinds oktober vorig jaar zijn er in Oekraïne regelmatig huiszoekingen verricht in kerken, sancties opgelegd aan bisschoppen en strafzaken geopend tegen diverse geestelijken.

Het Holenklooster van Kyiv werd in 1051 gesticht en geldt als een vooraanstaand centrum van het oosters-orthodoxe christendom in Oost-Europa. Het complex staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het werd tot eind vorig jaar beheerd door de staat en door de Oekraïens-Orthodoxe Kerk.