Russia's President Vladimir Putin (L) looks at Patriarch Kirill of Moscow and All Russia during a presentation ceremony for presenting Andrew the First-Called order in Moscow on November 20, 2021.  Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP

Moskou, 20 november 2021 - Het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk, patriarch Kirill I van Moskou, heeft vandaag op zijn 75ste verjaardag uit handen van president Vladimir Poetin de hoogste staatsonderscheiding van de Russische Federatie gekregen. 

De onderscheiding betreft de Orde van Sint-Andreas de Apostel en de Eerstgeroepene, in 1698 opgericht als de eerste en voornaamste ridderorde van het Russische Keizerrijk, in 1917 afgeschaft door de Bolsjevieken en in 1998 heropgericht. 

De uitreiking vond plaats in de Catharinazaal van het Kremlin. Tijdens de ceremonie spraken president en patriarch lovende woorden over elkaar. Volgens Poetin bekommert Kirill zich “met heel zijn hart om wat het belangrijkste is: ons geloof, onze spirituele fundamenten, onze kernwaarden”. 

“U hebt voor uzelf de weg van geestelijke en morele dienstbaarheid gekozen, en u bewandelt die met waardigheid, wijsheid en een diep besef van verantwoordelijkheid voor het lot van ons volk, voor het lot van Rusland”, zei Poetin tegen de president. “Dat de stem van de Kerk tegenwoordig weer aan belang heeft gewonnen, is grotendeels het resultaat van uw persoonlijke en onvermoeibare inspanningen.”

Kirill bedankte op zijn beurt Poetin voor zijn “aandacht voor het geestelijk leven van het volk, voor uw relatie tussen politiek en moraal” en voor het feit dat hij Rusland “niet alleen op recht maar ook op waarheid heeft gebouwd”. 

De patriarch zei verder dat Rusland zich onder leiding van Poetin zo goed heeft ontwikkeld “dat we beseffen dat we in een gelukkig land leven”. Hij voegde eraan toe: “Wij zijn vrij, wij zijn onafhankelijk, wij hebben onze cultuur behouden, wij hebben ons geloof behouden.”

Vladimir Michailovitsj Goendjajev werd geboren op 20 november 1946 in Leningrad, thans Sint-Petersburg. Bij zijn opname in de geestelijkheid in 1969 kreeg hij de naam Kirill, naar Sint-Cyrillus van Thessaloniki. In 1971 kreeg hij de rang van archamandriet. Hij werd naar Genève gezonden als afgevaardigde van de Russisch-Orthodoxe Kerk bij de Wereldraad van Kerken.

Kirill werd in 1976 tot bisschop geconsacreerd. Het jaar daarop kreeg hij de rang van aartsbisschop en in 1991 die van metropoliet. In 2009 werd hij door de Heilige Synode gekozen tot patriarch van Moskou en Heel Rusland, het hoogste ambt van de Russisch-Orthodoxe Kerk.