Paul van Vliet: 'Je hoeft niks te doen om geliefd te zijn'

Cabaretier Paul van Vliet is op 87-jarige leeftijd overleden. In 2017 was hij te gast in De verwondering, op zondag 30 april wordt deze aflevering herhaald.

In 2017 sprak Paul van Vliet met Annemiek Schrijver over zijn afscheid van het theater, na zestig jaar met succes op de bühne te hebben gestaan. Hij blikt in het gesprek terug op zijn jeugd in een Nederlands-hervormd gezin, waarin de lat om te presteren altijd hoog lag. Paul vertrouwt Annemiek toe dat hij altijd enorm zijn best heeft gedaan om iemand te zijn, om te deugen. Met het verstrijken van de jaren noemde hij dat streven flauwekul: “Vroeger dacht ik dat je moest presteren om liefgehad te worden. Nu weet ik: je hoeft niks te doen om geliefd te zijn.”

'Als jij zo lacht dat je jezelf vergeet, ben ik blij'

Paul van Vliet

Ook reflecteert hij op zijn lange carrière: “Ik ben het allermeest op mijn plek op het toneel. Als ik het theater in kom, valt er iets van mij af. Ik ben best een zenuwlijer, met sombere gedachten, ook depressieve neigingen. Ik heb het weleens migraine van het hart genoemd, wat ik regelmatig heb. En als ik dan in het theater kom, valt dat allemaal van me af. Dan denk ik: Hier ben ik thuis.”  

Van Vliet werd onder meer bekend met typetjes als Majoor Kees en Haagse Benny. Muzikale hoogtepunten waren de liedjes Meisjes van dertien en Veilig achterop bij vader op de fiets. Met zijn liedjes en acteerspel hoopte hij mensen in vervoering te brengen en te verbinden met elkaar: “Als jij zo lacht dat je jezelf vergeet, dan ben ik blij. Als jij de hand van je geliefde pakt, bij iets wat ik zeg of zing, dan denk ik: dat was de bedoeling vanavond.”

Bekijk hier deze aflevering

Paul van Vliet was ook te gast in de serie De verwondering Levensvragen. Bekijk de aflevering hieronder: