05-06-2020
Paus Franciscus heeft gebeld met een Amerikaanse bisschop die 1 juni in een park tijdens een demonstratie knielde uit protest tegen racisme. De geestelijke droeg een bord met daarop de tekst Black Lives Matter (‘Levens van zwarten doen ertoe’). 

De houding die bisschop Mark Seitz van het Texaanse bisdom El Paso aannam heet ‘taking the knee’. Deze houding is beroemd geworden door atleten die uit protest tegen racisme op één knie knielen tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied voorafgaande aan een wedstrijd. De eerste die dat in 2016 deed was American football-speler Colin Kaepernick. President Donald Trump heeft al meerdere malen laten blijken dat hij aanstoot neemt aan dit gebaar.

Taking the knee heeft sinds de dood van George Floyd op 25 mei in Minneapolis aan betekenis gewonnen omdat Floyd is gestikt doordat een politieagent hem met een knie in een nekklem hield. 

Amerikanen die zich solidair verklaren met medeburgers die vanwege hun huidskleur worden gediscrimineerd, ‘nemen de knielhouding aan’ (take the knee). Onder hen ook steeds meer politieagenten. Tot 1 juni had nog geen enkele hoge katholieke geestelijke de betreffende protesthouding aangenomen. Mgr. Seitz was op 1 juni de eerste. Omringd door een aantal van zijn priesters, die eveneens op één knie zaten, nam hij deel aan een antiracisme-manifestatie in het Memorial Park in El Paso. Een foto van hun deelname werd op social media gezet, en belandde zo op de website van het bisdom Rome. Uiteindelijk kreeg ook paus Franciscus de foto te zien. 

Op 3 juni werd de Texaanse bisschop gebeld door een secretaris van de paus. Die zei dat de Heilige Vader hem wilde spreken. Seitz werd gevraagd of hij de pontifex in het Italiaans of in het Spaans te woord wilde staan. De bisschop koos voor Spaans, vertelt hij aan Catholic News Service. Toen kreeg hij de paus zelf aan de lijn. Franciscus bedankte hem voor de woorden van solidariteit met de Afro-Amerikaanse gemeenschap die hij had uitgesproken en voor het knielgebaar. 

“Het toont aan dat de Heilige Vader weet wat er in dit land aan de hand is en dat hij wil dat de kerk daarop pastoraal reageert, in solidariteit met degenen die rassendiscriminatie aan den lijve ondervinden”, aldus mgr. Seitz tegen Catholic News Service. 

“Vanaf dag één heeft deze paus de kerk opgeroepen te zijn zoals een veldhospitaal. Als er ooit een tijd is geweest waarin de mensen de solidariteit van de kerk nodig hebben, dan is het nu, met COVID-19 en de dood van George Floyd”, zegt de bisschop van El Paso.