Paus bidt voor 317 ontvoerde schoolmeisjes

Vaticaanstad, 28 februari 2021 - Paus Franciscus heeft vandaag in zijn angelustoespraak de ontvoering van 317 meisjes in de Nigeriaanse deelstaat Zamfara krachtig veroordeeld. Hij riep de gelovigen op voor hen te bidden, zodat ze snel naar huis kunnen terugkeren.

“Ik ben hun families en hunzelf nabij. Laten we bidden dat Onze Lieve Vrouw ervoor zorgt dat hun niets ergs overkomt”, zei de paus tot een kleine menigte op het Sint-Pietersplein.

317 schoolmeisjes ontvoerd

Een gewapende bende viel in de nacht van 25 op 26 februari een kostschool in Jangebe, in het noordwesten van Nigeria, binnen. Later verklaarde de politie dat er 317 schoolmeisjes waren ontvoerd.

Een van de meisjes die niet werd ontvoerd zei tegenover de BBC dat de aanvallers de bewakers uitschakelden en daarna het terrein opkwamen. Volgens een bestuurder van de staat Zamfara werden bijna alle meisjes daarna meegenomen. “Zij hebben toen de meisjes meegenomen, sommigen in de auto's, anderen te voet.” De veiligheidsdiensten startten daarop een grote zoektocht.

Ruim een week geleden werden er al tientallen schooljongens ontvoerd in Nigeria. In delen van het West-Afrikaanse land worden vaker kinderen ontvoerd om geld van de ouders af te persen. Ontvoering is er een plaag.

Het noordoosten van het land wordt geteisterd door gewapende bendes en jihadisten die regelmatig aanvallen uitvoeren waarbij veel mensen omkomen. President Muhammadu Buhari ontsloeg recentelijk de legerleiding, omdat de Nigeriaanse troepen de bendes vaak niet aan kunnen.

De katholieke bisschoppen van Nigeria hebben de verslechterende situatie in het land aan de kaak gesteld. “We staan werkelijk aan de rand van een dreigende ineenstorting. We moeten alles doen wat in ons vermogen ligt om dat te voorkomen”, aldus een verklaring van 23 februari. Volgens het Nigeriaanse episcopaat hebben onveiligheid en corruptie “het voortbestaan van de natie” in gevaar gebracht. De bisschoppen roept de autoriteiten op keihard te reageren op het banditisme dat het land in zijn greep houdt.