Rome/Athene, 5 maart 2023 – Paus Franciscus heeft vandaag in zijn angelustoespraak stilgestaan bij de treinramp in Griekenland op 28 februari. “Dezer dagen gaan mijn gedachten vaak uit naar de slachtoffers van het treinongeluk in Griekenland: velen waren jonge studenten. Ik bid voor de doden; ik ben dicht bij de gewonden, bij hun families; moge Onze Lieve Vrouw hen troosten”, zei de pontifex tegen de menigte op het Sint-Pietersplein.
Afgelopen dinsdag botsten een passagierstrein en een vrachttrein bij Larissa (ongeveer circa 200 kilometer ten noorden van Athene) frontaal op elkaar op een van de belangrijkste spoortrajecten van het land waar dubbelspoor is. Er volgde een enorme explosie en brand, waarschijnlijk door de ontploffing van olie in het remsysteem. 57 mensen kwamen om het leven. Veel van de slachtoffers waren studenten die terugkeerden van een weekendje weg.
De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft vandaag via sociale media de slachtoffers en nabestaanden van de treinramp om vergeving gevraagd. Het mag volgens hem in het Griekenland van 2023 niet mogelijk zijn dat twee treinen op hetzelfde spoor in tegengestelde richting rijden en niemand dat merkt. Een van de voornaamste verantwoordelijken, een stationschef in Larissa, wordt vandaag door een onderzoeksrechter gehoord. Maar Mitsotakis stelt dat “we ons niet kunnen, willen en mogen verschuilen achter menselijke fouten”.
De treinramp heeft tot een golf van woede geleid over onder meer de privatisering van het spoorwegbedrijf, het personeelsbeleid van de particuliere Hellenic Train en het uitblijven van moderne beveiligingssystemen voor de spoorwegen ondanks dat er contracten voor zijn afgesloten. Er zijn betogingen tegen het regeringsbeleid.
Vandaag zijn volgens de politie van Athene circa 7.500 mensen op de been geweest voor een demonstratie voor het parlementsgebouw. De vakbonden stellen dat dit er minstens 12.000 waren. Sommigen hadden plakkaten met de tekst “weg met de moordende regeringen” meegenomen.
Tot het protest was in de eerste plaats opgeroepen door de spoorwegvakbond. Volgens de bond is het een massaal en overwegend vreedzaam protest geweest, maar in de marges braken ongeregeldheden uit. De politie werd op sommige plaatsen met molotovcocktails bestookt door gemaskerde relschoppers. Daarop werd gereageerd met traangas.