Rome, 4 juni 2023Paus Franciscus heeft vandaag in zijn angelustoespraak stilgestaan bij de grote treinramp in de Indiase staat Odisha van afgelopen vrijdag. Meer dan 288 mensen vonden daarbij de dood; ongeveer 900 mensen raakten gewond.

“Ik bid voor de vele slachtoffers van het treinongeluk dat twee dagen geleden plaatsvond in India. Ik ben dicht bij de gewonden en hun families. Moge de Hemelse Vader de zielen van de overledenen opnemen in zijn koninkrijk”, zei de paus tot de menigte op het Sint-Pietersplein.

Vrijdag ontspoorde een trein in de buurt van de stad Balasore. Vervolgens botste een andere trein tegen de ontspoorde treinstellen.

This aerial view shows excavators and rescue workers operating at the accident site of a three-train collision near Balasore, about 200 km (125 miles) from the state capital Bhubaneswar in the eastern state of Odisha, on June 4, 2023. Authorities were scrambling on June 4 to understand the cause of a three-train collision in India that killed at least 288 people, claiming that "no one responsible" will be spared. Punit PARANJPE / AFP

De treinramp is waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem bij het elektronisch seinsysteem, aldus de Indiase spoorminister. Hij meldde ook te weten wie de schuldigen zijn, maar gaf nog geen details. Hij vindt het niet gepast om verdere uitspraken te doen totdat het onderzoek volledig is afgerond.

Spoorwerkers zijn begonnen met het herstel van het spoor. Meer dan duizend mensen werken met onder meer hijskranen om het puin te ruimen. Premier Narendra Modi bezocht de rampplek gisteren en zei dat geen van de verantwoordelijken gespaard zal worden.

India heeft een van de grootste spoornetwerken ter wereld dat maandelijks honderden miljoenen mensen vervoert. Maar er gebeuren ook regelmatig ongelukken. Die worden meestal geweten aan verouderde seinsystemen of menselijke fouten. Sinds het begin van deze eeuw kwamen al zo'n 3.000 mensen om door treinongelukken. Het dodelijkste ongeval was in 1981, toen een trein van een brug in een rivier stortte, met tussen de achthonderd en duizend doden tot gevolg.

Devotees pay tribute to the victims of train crash, at a church in Amritsar on June 4, 2023. Desperate relatives searched on June 4 for loved ones missing after India's worst train disaster in decades, and the death toll was expected to climb above 288 as authorities searched for clues to the cause. Narinder NANU / AFP