Vaticaanstad, 16 december 2020 - Kerstmis zal dit coronajaar authentieker zijn dan andere jaren en minder commercieel, meent paus Franciscus, die morgen 84 jaar wordt.

Volgens het hoofd van de Katholieke Kerk wordt de Geboorte des Heren dit jaar gevierd met “beperkingen en onbehagen”. Hij hoopt dat de viering van dit hoogfeest van de Menswording Gods daardoor “religieuzer, authentieker en echter” wordt. Dat zei de pontifex vandaag tijdens de virtuele algemene audiëntie in het Apostolisch Paleis.

algemene audiëntie paus 16 december 2020 Vatican Media

Geen rozengeur en maneschijn!

De Heilige Vader verwees ook naar het kerstverhaal en de zorgen en ontberingen die Jozef en Maria, de ouders van Jezus, destijds hadden. “Dat was bepaald geen rozengeur en maneschijn! Met hoeveel moeilijkheden hadden ze wel niet te kampen? Toch hielden het geloof, de hoop en de liefde hen op de been. Moge dat voor ons ook zo zijn. Moge de huidige crisis ons helpen om onze manier om Kerstmis te beleven uitzuiveren, zodat we afstand nemen van het consumentisme.”

De agenda van de paus rond kerst is door het coronavirus aangepast. Zo is de kerstnachtmis in de Sint-Pietersbasiliek, die ieder jaar op kerstavond wordt gehouden, met twee uur vervroegd naar 19.30 uur. Op die manier is de mis afgelopen voordat de avondklok om 22.00 uur in Italië ingaat.

Morgen is het precies 84 jaar geleden dat de huidige paus in Buenos Aires geboren werd. In Vaticaanstad is het niet echt het gebruik om verjaardagen te vieren. De naamdag daarentegen wordt er wel gevierd. In het geval van de paus, wiens burgerlijke naam Jorge Bergoglio is, geldt 23 april (gedachtenis van Sint-Joris), als diens naamdag.