29-03-2020
In zijn Angelustoespraak op deze Vijfde Zondag van de Veertigdagentijd heeft paus Franciscus in navolging van de VN opgeroepen tot een wereldwijd staakt-het-vuren. Ook uitte hij zijn bezorgdheid over het welzijn van mensen die gevangen zitten.
"Moge de gezamenlijke inzet tegen de pandemie iedereen de noodzaak doen inzien om onze broederlijke banden als leden van één enkele menselijke familie te versterken”, zei de paus volgend op het Angelusgebed. Regeringen en andere belanghebbenden moeten zich volgens de Heilige Vader opnieuw inspannen om vijandschappen te overwinnen. "Conflicten kunnen niet worden opgelost door oorlog”, zei het hoofd van de Katholieke Kerk vanuit de Bibliotheek van het Apostolisch Paleis.
“Op dit moment gaan mijn gedachten op een bijzondere manier uit naar alle mensen die lijden onder de kwetsbaarheid om in groepen te moeten leven: verpleeghuizen, kazernes...”, zei Franciscus.
“In het bijzonder wil ik de mensen in de gevangenissen noemen. Ik heb een officiële memo van de Mensenrechtencommissie gelezen waarin wordt gesproken over het probleem van overvolle gevangenissen, dat een tragedie zou kunnen worden. Ik roep de autoriteiten op gevoelig te zijn voor dit ernstige probleem en de nodige maatregelen te nemen om toekomstige tragedies te voorkomen.”
De paus sprak voorafgaande aan het Angelusgebed over de evangelielezing van de mis van deze zondag. Die gaat over de Opwekking van Lazarus (Joh. 11,1-45). Jezus kwam in Bethanië, waar de gezusters Martha en Maria weenden om hun broer Lazarus, die gestorven was en al in een graf was gelegd. Jezus beval om de steen van het graf weg te nemen. Paus Franciscus: “Ook vandaag herhaalt Jezus voor ons: ‘Haal de steen weg.’ God heeft ons niet voor het graf geschapen, Hij heeft ons voor het leven geschapen, mooi, goed, vreugdevol. Maar de dood is de wereld binnengekomen uit afgunst van de duivel, zegt het Boek der Wijsheid, en Jezus Christus is gekomen om ons te bevrijden van diens banden.”
“We geroepen om de stenen te verwijderen van alles wat naar de dood riekt: bijvoorbeeld de hypocrisie waarmee het geloof wordt beleefd, is de dood; destructieve kritiek op anderen is de dood; belediging, laster, is de dood; marginalisering van de armen is de dood. De Heer vraagt ons deze stenen uit ons hart te verwijderen en het leven zal dan weer om ons heen bloeien. Christus leeft, en wie Hem verwelkomt en aan Hem vasthoudt, komt in contact met het leven. Zonder Christus, of buiten Christus, is niet alleen het leven niet aanwezig, maar valt men terug in de dood”, zei de paus.
Voor de derde zondag op een rij sprak de paus vanwege de coronacrisis niet vanuit het venster van het pauselijk appartement in het Apostolisch Paleis, maar vanuit de Bibliotheek van het paleis. Na zijn toespraak begaf hij zich naar dit venster om over een leeg Sint-Pietersplein een zegenend gebaar te maken.