Pope Francis (R) recites a prayer as he pays a traditional visit on December 8, 2022 to the statue dedicated to the Immaculate Conception (L) near Piazza di Spagna in central Rome, celebrating the Solemnity of the Immaculate Conception. Vincenzo PINTO / AFP

Rome, 8 december 2022 - Paus Franciscus heeft vandaag bij gelegenheid van het hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis traditiegetrouw een krans gelegd bij de Zuil van de Onbevlekte op Piazza di Spagna in Rome. Daarbij sprak hij ook een lang gebed uit tot de Moeder Gods. Toen hij over Oekraïne begon, raakte de pontifex geëmotioneerd.

“Onbevlekte Maagd, ik had u vandaag de dankbaarheid van het Oekraïense volk willen overbrengen […hier probeert de paus zijn tranen te bedwingen…] voor de vrede waar we de Heer al zo lang om vragen. In plaats daarvan moet ik u nog steeds de smeekbede overbrengen van de kinderen, van de ouderen, van de vaders en moeders, van de jongeren... van dat gefolterde land, dat zoveel lijdt. Maar in werkelijkheid weten we allemaal dat u bij hen bent en bij al het lijden, net zoals u bij het kruis van uw Zoon was”, aldus Franciscus.

Bij de plechtigheid vlakbij de Spaanse Trappen waren duizenden gelovigen aanwezig. Ook de burgemeester van Rome, Roberto Gualtieri, gaf acte de présence.

Onbevlekte Ontvangenis is in Italië een nationale feestdag. Het was voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus dat de ceremonie bij de Zuil van de Onbevlekte weer plaatshad.