Rome, 25 april 2024 - In een exclusief interview met het Amerikaanse televisiestation CBS roept de paus oorlogvoerende landen op tot vredesbesprekingen “Dat is beter dan een oorlog waar geen eind aan komt.” CBS-verslaggever Norah O'Donnell sprak de paus in diens woonverblijf Casa Santa Marta.  

Het interview duurde een uur en wordt in drie delen uitgezonden. Deel 1 werd woensdag door CBS vrijgegeven, de andere delen volgen op 19 en 20 mei. Aanleiding voor het interview is de Wereldkinderendag die de katholieke kerk dit jaar op 25 en 26 mei voor het eerst viert.   

tekst gaat verder onder de foto's   

credits CBS - Pope Norah O'Donnell

In het nu vrijgegeven stuk wordt paus Franciscus gevraagd of er in Gaza sprake is van genocide. Die vraag beantwoordt hij niet letterlijk. Wel zegt hij elke dag om 19.00 uur te bellen met een parochie in Gaza. “Daar komen nog zo’n zeshonderd gelovigen.  Ze vertellen mij over hun ervaringen. Ze hebben het heel, heel moeilijk. Er is wel voedsel maar daar moeten ze om vechten.”  

In het vraaggesprek komt ook Oekraïne aan de orde. De paus zei dat het hem bij een audiëntie was opgevallen dat Oekraïense kinderen letterlijk het lachen hadden verleerd. “Dat vind ik heel ernstig.  Ze kunnen het niet meer.”  

Tenslotte wordt de paus gevraagd wat hij tegen klimaatontkenners zou zeggen. “Ze zijn gek. Ze geloven de wetenschap niet, leggen bewijzen naast zich neer. Ze snappen het niet of het is niet in hun belang. Maar klimaatverandering bestaat.”  

Bekijk hier een fragment van het interview