Vlag van Kazachstan

Vaticaanstad, 31 mei 2022 - De Heilige Stoel en de Kazachse regering hebben vandaag in een gezamenlijke verklaring de reisplannen van paus Franciscus naar Kazachstan bevestigd. De pontifex is voornemens het Centraal-Aziatische land in september te bezoeken

De Republiek Kazachstan verwelkomt het “besluit van paus Franciscus om in september 2022 deel te nemen aan het VIIde Congres van Wereldgodsdiensten in Nur-Sultan”. Dat was overeengekomen tijdens de ontmoeting tussen president Kassim-Zjomart Tokajev en Franciscus in april, aldus de brief die is ondertekend door aartsbisschop Paul Gallagher en minister Moechtar Tileoerberdi.

De gezamenlijke verklaring markeert de 30ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen de Republiek Kazachstan en de Heilige Stoel, die op 17 oktober 1992 werden aangeknoopt.

Tijdens een ontmoeting tussen Tileoeberdi en Gallagher gisteren en vandaag in Vaticaanstad hebben beiden verschillende intentieverklaringen ondertekend, bijvoorbeeld over de samenwerking tussen het Universitair Medisch Centrum van Kazachstan en het pauselijk kinderziekenhuis Bambino Gesù in Rome. Er zullen ook nieuwe afspraken worden gemaakt over visa en verblijfsvergunningen. Tileoeberdi werd gisteren ook persoonlijk in audiëntie ontvangen door paus Franciscus.

In 1998 was de voormalige Sovjetrepubliek Kazachstan het eerste Centraal-Aziatische land dat een officiële, concordaatachtige overeenkomst over wederzijdse betrekkingen met de Heilige Stoel sloot.

In 2001 bezocht paus Johannes Paulus II het land, dat grenst aan China en Rusland. Het Congres van Wereldgodsdiensten wordt sinds 2003 ongeveer om de drie jaar in Kazachstan gehouden; de zevende editie staat gepland voor medio september 2022.

Begin juni zal in Kazachstan een referendum worden gehouden. De hervormingsvoorstellen gaan onder meer over het beperken van de macht van de president. De belangrijkste reden voor de hervormingen is de onrust die begin januari in verschillende steden in Kazachstan heerste: vreedzame protesten tegen de stijgende energieprijzen waren in geweld ontaard.