21-06-2019

Paus Franciscus wil dat er in het curriculum van katholieke theologiestudies meer aandacht wordt besteed aan jodendom en islam. Studenten moeten leren in dialoog te gaan met andere godsdiensten zodat ze kunnen helpen met de opbouw van een samenleving die diversiteit waardeert. Dat zei de paus vandaag tijdens een kort bezoek aan Napels. 

Franciscus sprak op de door jezuïeten geleide Pontificale Theologische Faculteit van Zuid-Italië. Daar werd een tweedaagse conferentie gehouden over het thema ‘De theologie na Veritatis gaudium in de context van het Middellandse Zeegebied’. Veritatis gaudium is de titel van een apostolische constitutie van paus Franciscus uit 2017 waarin nieuwe normen staan voor kerkelijke universiteiten en andere katholieke instituten voor hoger onderwijs. 

Franciscus moedigde katholieke theologieopleidingen aan cursussen in de Arabische en Hebreeuwse taal en cultuur aan te bieden en ontmoetingen tussen christelijke, joodse en islamitische studenten te faciliteren. 

De paus hamerde er vanochtend op dat katholieken moslims moeten beschouwen als “partners voor het opbouwen van een vreedzame co-existentie”. De oproep tot samenwerking met de moslims is volgens de Heilige Vader ook van toepassing bij gruwelijke incidenten ten gevolge van religieus fanatisme, waarmee hij verwees naar de terreuraanslagen in Sri Lanka met Pasen.

Dialoog met andere culturen en religies is “bovenal een methode om het woord van de liefde dat aan elke persoon is gericht te onderscheiden en te verkondigen”, zei de paus, die er aan toevoegde dat theologische pogingen om andere levensbeschouwingen onderuit te halen niet stroken met het evangelie. 

Ook hekelde de bisschop van Rome de vroegere praktijk van de gedwongen doop en veroordeelde hij kolonialisme en kettervervolging in de naam van Christus.

Theologen moeten volgens de paus “mannen en vrouwen van mededogen” zijn, die worden geraakt door sociale ontberingen en onrecht. Zonder deze sensitiviteit zou de theologie “niet alleen haar ziel verliezen maar ook het vermogen van kennis en het vermogen om de werkelijkheid christelijk te duiden”, aldus de paus.