Pope Francis is helped get up the popemobile car as he leaves on March 29, 2023 at the end of the weekly general audience at St. Peter's square in The Vatican. Vincenzo PINTO / AFP

Rome, 29 maart 2023 - Paus Franciscus ligt sinds vanmiddag, in de Agostino Gemelli Universitaire Polykliniek in Rome. Het ziekenhuis meldt dat de Heilige Vader, die per ambulance werd gebracht, aan het eind van de ochtend hartklachten en ademhalingsproblemen had. Hij ligt voor veiligheidscontroles op de afdeling cardiologie.

De Italiaanse krant Corriere delle Sera meldt dat het Vaticaan alle audiënties voor donderdag en vrijdag heeft afgelast, of liever gezegd dat er “ruimte is gemaakt in de agenda zodat de controles zo lang als nodig kunnen doorgaan”. Voordat hij naar het Gemelli ging, zegde Franciscus een afspraak voor een televisie-interview af.

Een opname op dit moment is vrijwel zeker. Het personeel en de veiligheidsmensen zijn gewaarschuwd om de nacht door te brengen in de polikliniek. Een ziekenhuisopname was zeker niet gepland, aan de vooravond van Palmzondag, de Goede Week en het Paastriduüm, de belangrijkste tijd van het liturgisch jaar.

Het eerste communiqué van de Heilige Stoel, dat vanmiddag werd uitgebracht, sprak echter van “eerder geplande controles”.

Paus Franciscus was al in 2021 opgenomen in het Gemelli-ziekenhuis, maar toen sprak het communiqué van het Vaticaan meteen over een “geplande operatie”, het verwijderen van een deel van zijn dikke darm voor een diverticulaire stenose: toen lag hij elf dagen in het ziekenhuis

Ongeveer twintig dagen geleden had Franciscus, 86 jaar, op de Zwitserse televisie gezegd dat hij zich gezond voelde, toen hem werd gevraagd hoe hij zich voelde na tien jaar pontificaat: “Ik ben oud. Ik heb minder fysiek uithoudingsvermogen, de knieblessure was een fysieke vernedering, hoewel die nu goed geneest.”