Een poster met de afbeeldingen van Bahreinse koning en paus Franciscus in de Heilig Hartkerk in de hoofdstad Manama, op 7 oktober 2022, in de aanloop van het pausbezoek.

Manama, 1 november 2022 - Paus Franciscus vertrekt overmorgen voor zijn 39ste buitenlandse apostolische reis met bestemming het Koninkrijk Bahrein.

Franciscus keert voor de tweede keer in ruim drie jaar terug naar het gebied aan de Perzische Golf om het geloof van de plaatselijke katholieken te versterken en de interreligieuze dialoog een nieuwe impuls te geven, aldus bisschop Paul Hinder O.F.M. Cap.

Mgr. Hinder is apostolisch administrator van Noord-Arabië. Tegenover VaticanNews toont hij zijn blijdschap over het aanstaande pausbezoek, dat duurt tot 6 november. “Wij zitten in het hart, niet alleen van de paus, maar ook in het hart van vele gelovigen over de hele wereld, wanneer zij dit bezoek volgen.”

Bahrein heeft ongeveer anderhalf miljoen inwoners, waarvan iets meer dan 80 procent moslim is. Volgens de 80-jarige Zwitserse kapucijn, die in 2003 tot bisschop werd gewijd, wonen in het koninkrijk ongeveer 80.000 katholieken, van wie de meeste arbeidsmigranten zijn. Hinder beschouwt de komende pausreis als een bezoek aan de Katholieke Kerk in de gehele Golfregio, omdat veel christengelovigen daar een “migrantenkerk” vormen. De meeste katholieken komen uit India, de Filippijnen en Sri Lanka, maar ook uit andere delen van het Midden-Oosten, zoals Libanon en Syrië.

Kathedraal in Bahrein geopend  (9 december 2021)

Paus Franciscus gaat naar Bahrein op uitnodiging van koning Hamad bin Isa bin Salman Al Khalifa en van bisschop Hinder.

“Waarom Bahrein? Omdat het een plaats is waar van oudsher een goede relatie bestaat tussen de regering en de kerken.” Daarnaast wil de Heilige Vader de banden met de islam aanhalen. “Het ene doel is zeker het onderhouden en verdiepen van de interreligieuze dialoog met moslims, niet alleen de soennieten, maar ook de sjiieten en andere stromingen binnen de moslimwereld”, aldus mgr. Hinder. “En anderzijds om de kudde katholieken en christenen in het algemeen, maar vooral katholieken die in deze bijzondere situatie leven, een hart onder de riem te steken.”

Ook katholieken uit de buurlanden zullen deelnemen aan de openbare manifestaties van paus Franciscus in Bahrein, aldus de apostolische administrator van Noord-Arabië. De organisatoren hebben zelfs ongeveer 2.000 plaatsen bij de mis van aanstaande zaterdag gegarandeerd voor de gelovigen die uit Saoedi-Arabië komen. “Dat is niet uitzonderlijk”, zegt mgr. Hinder, “want ook nu, op gewone tijden, komen veel gelovigen uit Saoedi-Arabië over de brug om in Bahrein deel te nemen aan de eucharistievieringen of andere sacramenten te ontvangen.”

De missiebisschop voegt eraan toe dat het bezoek van de paus hopelijk een “positief signaal” zal geven aan Saoedi-Arabië, dat volgens Hinder sterk is veranderd in de achttien jaar dat hij in de regio werkzaam is.

Pope Francis (L), meets with King of Bahrein, Isa Al Khalifa (R), during a private audience at the Vatican on May 19, 2014. AFP PHOTO POOL / CLAUDIO PERI CLAUDIO PERI / POOL / AFP

Crux:  Bahraini activist, son urge pope to speak out during visit  (1 november 2022)

In Bahrein bestaat bij prodemocratische groepen de hoop dat het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk tijdens zijn bezoek de koning zal aanspreken op mensenrechtenschendingen. Volgens hen regeert de koninklijke familie Al Khalifa op dictatoriale wijze over het land.