Maandag 20 mei 2024, van onze redactie - Paus Franciscus zal van 26 tot en met 29 september een bezoek brengen aan Luxemburg en België. De reis was eerder aangekondigd maar nu zijn ook de exacte data bekend. Hoe zijn programma er precies uit zal zien wordt de komende zomer gecommuniceerd.

Vast staat de paus op de 26ste begint in Luxemburg. Op dezelfde dag reist hij door naar België. Daar zijn ontmoetingen in Brussel, Leuven en Louvain La -Neuve. Aanleiding voor de reis is de 600ste verjaardag van de universiteit in Leuven. Louvain-La Neuve is een universiteitsstad op dertig kilometer van Leuven zelf. De stad werd speciaal gebouwd om er de Franstalige afsplitsing van de KU Leuven te vestigen, na de taalstrijd in 1968. 

 Het laatste pausbezoek aan onze zuiderburen was in 1995 door Johannes Paulus II.  Aanleiding toen was de zaligverklaring van pater Damiaan, een Belgische pater die leefde tussen 1840 en 1889 en bekend werd door zijn inzet voor en betrokkenheid bij lepralijders.  In 2009 werd Damiaan heilig verklaard. Inmmidels is hij de beschermheilige van de lepra- en aidspatiënten. 

Mei 1985 was Johannes Paulus II eveneens in België.  Vlak daarvoor verbleef deze  Poolse paus vier dagen in Nederland.  

Nu, in 2024, krijgt Nederland geen paus op bezoek. Er ligt geen officiële uitnodiging. 

De huidige paus gaat in september  wel andere landen bezoeken. Van 2 tot 13 september verblijft hij namelijk in Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en Singapore. Dit zal zijn langste reis ooit worden.