This handout photo taken and released on June 30, 2023, by The Vatican Media shows Pope Francis (2ndL) posing with Stella Assange (L), wife of WikiLeaks founder Julian Assange, and her children, during a private audience in the Vatican. Handout / VATICAN MEDIA / AFP

Rome, 30 juni 2023Paus Franciscus heeft vanochtend  familieleden van Julian Assange in privéaudiëntie ontvangen. De WikiLeaks-oprichter zit momenteel gevangen in Londen en vecht tegen uitlevering aan de Verenigde Staten. Daar hangt de Australiër een gevangenisstraf van 175 jaar boven het hoofd voor het publiceren van geheime militaire documenten. 

Het Vaticaan heeft officieel geen details vrijgegeven over wat er tijdens de privé-ontmoeting is besproken. Maar Stella Assange, de echtgenote van Julian Assange, zei dat de bereidheid van de paus om haar te ontmoeten een bewijs was van zijn steun voor de familie. Ze zei dat de paus “bezorgd” is over het lijden van haar man.

Assange, die op 3 juli 52 jaar oud wordt, heeft zijn uitlevering door het Verenigd Koninkrijk aan de VS aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Naast het publiceren van talrijke staatsgeheimen wordt hem ook spionage ten laste gelegd. Hij zou onder meer de dood van informanten van de Amerikaanse strijdkrachten op zijn geweten kunnen hebben.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel stemde vorig jaar juni in met de uitlevering van Assange aan de VS. Ze tekende voor de uitlevering omdat ze geen juridische gronden zag om het verzoek rechtmatig af te wijzen. Assange en zijn raadslieden gingen tegen dit besluit bij een gerechtshof in beroep.

Volgens WikiLeaks is Assange een journalist en publicist die niets verkeerd heeft gedaan. Hij heeft Amerikaanse oorlogsmisdaden in Afghanistan en Irak naar eer en geweten aan het licht gebracht. De regering in Washington zou hem daarom willen laten verdwijnen, mede om anderen te weerhouden zijn journalistieke voorbeeld te volgen.