Hilversum, 28 mei (NOS/van onze redactie)  


Paus Franciscus zou op een besloten ontmoeting met alle Italiaanse bisschoppen denigrerend over homo's hebben gesproken. Dat melden Italiaanse media op basis van meerdere bronnen. 

De paus werd gevraagd of homoseksuele mannen de opleiding tot priester mogen volgen, zolang ze celibatair blijven. Daarop reageerde hij op heftige toon dat dat niet moet gebeuren. 

De paus vervolgde zijn verhaal dat er in de Rooms-Katholieke Kerk al te veel sprake is van frociaggine. In het Nederlands is dat vrij vertaald 'flikkerbende'. De bijeenkomst vond meer dan een week geleden plaats achter gesloten deuren, maar gisteren lekten de uitspraken van de paus toch uit. 

Publiekelijk juist respectvol 

In Italië wordt geschokt gereageerd op de uitspraken van de paus, vooral omdat hij publiekelijk juist respectvol spreekt over lhbtiq+ers. 

Vooruitstrevende katholieken zeggen dat er weinig is veranderd op het gebied van homorechten binnen de rooms-katholieke kerk, maar dat paus Franciscus wel een veel vriendelijker toon aanslaat. Aan het begin van zijn pausschap werd tijdens een persontmoeting aan hem gevraagd hoe hij dacht over homoseksuele priesters, waarop hij antwoordde: "Wie ben ik om te oordelen?". 

Daarnaast zorgde hij onlangs voor opschudding onder de traditionele katholieken omdat ermee instemde dat priesters in bepaalde gevallen homostellen mogen zegenen. Ook zegt hij met regelmaat dat iedereen, dus ook lhbtiq+ers, welkom is in de kerk. 

Inmiddels heeft het Vaticaan gereageerd op de rel rond de uitspraken van de paus. “Het was nooit de bedoeling van de paus om iemand te beledigen of zich in homofobe termen uit te drukken en hij verontschuldigt zich bij degenen die zich beledigd voelden door het gebruik van een term , waar anderen melding van hebben gemaakt”, zegt Matteo Bruni, de woordvoerder van paus Franciscus . 

“Zoals de paus herhaaldelijk heeft gezegd: “In de Kerk is er ruimte voor iedereen, voor iedereen! Niemand is nutteloos, niemand is overbodig, er is ruimte voor iedereen.”