Nur-Sultan, 15 september 2022 – In zijn laatste toespraak in Kazachstan heeft de paus vandaag de “dwaasheid van de oorlog” veroordeeld. Franciscus drong hij er bij de wereldleiders op aan zich te onthouden van “agressieve en destructieve” verklaringen, die de wereldvrede alleen nog maar meer bedreigen.
Tijdens de slotzitting van het Zevende Congres van Leiders van Wereldgodsdiensten en Traditionele Religies in de Kazachse hoofdstad Nur-Sultan deed het hoofd van de Katholieke Kerk een dringende oproep alle wapens neer te leggen.
“In onze tijd zal elk militair conflict of spanningshaard en confrontatie onvermijdelijk een schadelijk domino-effect hebben en het systeem van internationale betrekkingen ernstig in gevaar brengen”, zei hij. Vrede is meer dan “de afwezigheid van oorlog” en niet mag worden gereduceerd “tot het handhaven van het machtsevenwicht tussen tegengestelde krachten”.
Vrede wordt volgens de pontifex geboren uit broederschap en groeit “door de strijd tegen onrecht en ongelijkheid; zij wordt opgebouwd door anderen de hand te reiken”. Daartoe wees de Heilige Vader op een passage in de slotverklaring van het congres waarin de wereldleiders worden opgeroepen “een einde te maken aan conflicten en bloedvergieten overal, en agressieve en destructieve retoriek achterwege te laten”.
“Wij smeken u, in naam van God en voor het welzijn van de mensheid: werk aan vrede, niet aan wapens! Alleen door de zaak van de vrede te dienen, zult u naam maken in de annalen van de geschiedenis”, aldus de paus.
Franciscus sprak op zijn laatste dag in Kazachstan, dat ongeveer 8.000 km grens met Rusland deelt en waarvan president Vladimir Poetin door de internationale gemeenschap algemeen is veroordeeld voor het aanzetten tot oorlog met zijn invasie van 24 februari in Oekraïne.
Hoewel hij Poetin tijdens zijn bezoek van 13-15 september niet specifiek noemde, vroeg de paus eerder, tijdens een mis met Kazachse katholieken: “Wat moet er nog gebeuren, en hoeveel doden zijn er nog nodig, voordat het conflict plaatsmaakt voor een dialoog ten gunste van mensen, naties en de hele mensheid?”
In opmerkingen die worden gezien als een berisping van de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill, die de oorlog op religieuze gronden heeft gesteund, riep Franciscus eergisteren in zijn openingstoespraak op het congres religieuze leiders op oorlog af te wijzen met de woorden: “Mogen we geweld nooit rechtvaardigen. Mogen we nooit toestaan dat het heilige door het profane wordt uitgebuit. Het heilige mag nooit een hulpmiddel zijn voor de macht, noch mag de macht een hulpmiddel zijn voor het heilige!”
Paus spreekt in Nur-Sultan met Russische delegatie (14-9-2022)
In zijn toespraak aan het eind van het congres vandaag benadrukte paus Franciscus het belang van een gezamenlijke inzet voor een vreedzame dialoog en zei hij dat deze “waardevoller is dan ooit in moeilijke tijden zoals de onze, waarin de problemen van de pandemie zijn verergerd door de volslagen dwaasheid van oorlog”
Herinnerend aan het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Kazachstan in september 2001, enkele dagen na de terroristische aanslagen van 11 september die bijna 3.000 levens eisten, zei Franciscus dat de aanval een noodzakelijk collectief antwoord opriep “op de opruiende sfeer die terroristisch geweld probeerde aan te wakkeren, en die religie dreigde te veranderen in een grond voor conflicten”.
"Pseudoreligieus terrorisme, extremisme, radicalisme en nationalisme, gehuld in religieus gewaad, blijven niettemin angsten en zorgen over religie aanwakkeren”, zei hij, en zei dat het congres een gelegenheid bood om “de authentieke en onvervreemdbare essentie van religie” te versterken.